havermoutpannenkoek met chocoladecrème en appel

het lijkt pure verwennerij, maar deze pannenkoek met chocolade is heel gezond!

 

gerecht van de week: appel & chocolade
kok: Lonneke

“Natuurlijk is een friszoete appel van de nieuwe oogst zo uit de hand lekker, maar de combinatie met chocolade is ook niet te versmaden. Omdat het 13 september Wereld Chocoladedag is, combineren we appel deze week met chocolade. Ik maakte vegan chocoladecrème van rauwe cacaopoeder, avocado en banaan en gebruikte honing voor een zachtere en zoetere smaak. Echte vegans gebruiken ook geen honing – want, een product van bijen – maar de chocoladecrème is uiteraard zoeter te maken met suiker of andere zoetmiddelen. Wil je dit ontbijt helemaal veganistisch maken, vervang dan de kwark door een plantaardige melksoort en gebruik een theelepel bakpoeder en wat olijfolie in plaats van de eieren. Om het plaatje te verfraaien, bestrooide ik mijn pannenkoek met extra cacaopoeder; waarbij ik zoals je op de foto ziet af en toe een beetje uitschoot…” 🙂

ingrediënten (voor 1 grote pannenkoek)

  • 6 el havermout
  • 4 el volle kwark
  • 2 eieren
  • 2 el honing
  • ½ avocado
  • ½ banaan
  • 1 el rauwe cacao
  • 1 appel (bijv. Granny Smith), in dunne plakken of schijfjes
  • optie: paar frambozen en/of cacaopoeder voor de garnering

recept

Doe de havermout, eieren, kwark en eventueel 1 eetlepel honing en een snufje zout in een hoge kom en mix tot een glad mengsel. Je kunt het havermoutbeslag ook goed doorkloppen met een garde. Mix in een andere kom (met staafmixer of blender) van de avocado, banaan, cacao en honing een egale chocoladecrème.

Verhit een flinke scheut olijfolie of kokosolie in een koekenpan. Schenk het havermoutbeslag erin en bak een pannenkoek met lekker knapperige randjes. Keer de pannenkoek voorzichtig om (draai hem bijvoorbeeld met behulp van een bord). Laat de pannenkoek iets afkoelen voordat je de chocoladecrème erop smeert.

Spatel de chocoladecrème over de pannenkoek en sluit af met plakjes appel en frambozen. Serveer eventueel met wat extra honing, poedersuiker of cacaopoeder.