hazelnootcrumble met rabarber, appel en aardbeienjam

kok: Lobke
ingrediënten van de week: rabarber & hazelnoot

“Achter in onze tuin, in een vergeten hoekje, steken elk jaar maart twee rabarberplanten hun kop uit het zand. Ik heb ze nooit geplant, maar ik was blij verrast met de ontdekking. Ze leveren genoeg rabarber om een of twee keer van te eten. Als ik rabarber eet, moet ik altijd aan mijn oma denken. Zij en mijn opa hadden vroeger een enorme moestuin. In voorjaar en zomer waren zij continu bezig margarinekuipjes, conservenpotten en weckpotten te vullen met fruit in alle vormen. Na elk bezoek kregen we iets mee voor thuis: jam, saus, moes, vers fruit of vruchten op siroop.”

recept (3-4 personen)
Voor de crumble: 125 g bloem, 80 g ongezouten roomboter, 80 g suiker, snuf bruine basterdsuiker, 10 hazelnoten
Voor onder de crumble: bosje rabarber (circa 8 stengels), 2 appels, 1 zakje vanillesuiker, 2-3 eetl aardbeienjam, evt snufje kaneel

Meng bloem, suiker en boter met je handen tot een korrelig deeg. Hak de hazelnoten en meng ze met een schepje bruine basterdsuiker door het deeg. Maak de rabarber schoon en snijd hem in stukjes. Doe ze in een pan, doe er een heel klein beetje water bij en kook tot een moes. Voeg redelijk aan het einde vanillesuiker, kaneel en blokjes appel toe en kook ze mee (laat ze geen moes worden). Vul ovenschaaltjes tot ¾ met het rabarber-appelmengsel, schep er in het midden wat aardbeienjam erop en bedek helemaal met crumble-deeg. Zet ongeveer 30 minuten in de oven (200°C) tot het deeg goudbruin is.