herfst ratatouille en zwarte bonen met rijst

ingrediënten van de week: pompoen & pastinaak
kok: Lonneke

“Dit is het eerste gerecht wat ik maakte waarbij de carnivoren aan tafel het vlees helemaal niet misten. Het was ook het eerste gerecht waarbij de ‘alles-apart-van-elkaar-eters’ er lustig op los mengden. De verschillende smaken in dit gerecht passen dan ook heel goed bij elkaar. De herfstgroenten pompoen en pastinaak geven een bepaalde zoetheid aan de ratatouille, de geitenkaas maakt het smeuïg en fris en de zwarte bonen geven een volle aardse smaak. Ik had nog wat basilicum over dat ik voor de foto erover strooide. Maar dit verwarmende comfortfood is ook zonder basilicum helemaal af.”

recept (4 personen)
½ oranje pompoen, 1 pastinaak, 1 courgette, ½ rode paprika, 2 tomaten, 2 uien, 1 blikje dubbelgeconcentreerde tomatenpuree (70 g), olijfolie, paar takjes tijm, 300 g rijst, 1 blik zwarte bonen (400 g), 2 teentjes knoflook, 50 g zachte geitenkaas (Bettine Blanc 58+), kropsla/botersla

Snijd de halve pompoen in parten, schil vervolgens de parten en snijd ze in stukjes. Schil en snijd de pastinaak in stukken en kook ze kort in wat water met zout tot ze nog nét niet gaar zijn. Snipper de ui en fruit het met twee geperste teentjes knoflook in een flinke scheut olijfolie in een grote pan met dikke bodem waar een deksel op past. Bak de pompoen in het uienmengsel en voeg na een paar minuten stukjes courgette, paprika, tomaat en (de kort gekookte en uitgelekte) stukjes pastinaak toe. Bak de groenten even aan en doe er eventueel extra olijfolie bij. Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Doe er eventueel een beetje water bij en laat de ratatouille met de deksel op de pan een tijdje sudderen tot alle groenten gaar en zacht zijn, maar nog niet helemaal uit elkaar vallen.
Kook ondertussen de rijst in gezouten water. Doe wat olijfolie in een kleine steelpan en fruit hier – heel zachtjes – het overgebleven teentje knoflook in. Voeg de zwarte bonen bij de knoflook en warm ze op.
Serveer de herfst ratatouille en zwarte bonen met rijst met zachte geitenkaas en een salade van botersla.