
hete bliksem met zuurkool en chorizoworst
de pittige chorizoworst smaakt super bij het zoete van de hete bliksem en het zure van de zuurkool
ingrediënten van de week: zuurkool & worst
kok: Lobke
“De winter is het seizoen van de kolen. En dat zet me telkens weer voor culinaire uitdagingen, omdat ik bijna geen enkele kool echt lekker vind en mijn dagelijkse tafelgenoot nog minder… Zuurkool vind ik best lekker van smaak, maar die slierten moeten dan wel zacht zijn en niet té zuur. In dit ovengerecht heb ik de zuurkool eerst gekookt in appelsap en gecombineerd met hete bliksem: een wat ‘zoete’ oud-Hollandse stamppot van appel, aardappel en ui (recept van mijn oma). De chorizo geeft deze ovenschotel zijn pit.”
ingrediënten (2-3 personen)
- 1 kg kruimige aardappelen
- 750 g zoetzure appels (bv. Kanzi)
- 500 g zuurkool
- 1 flinke ui
- 1/2 blokje groentenbouillon
- olijfolie of paar klontjes boter
- peper&zout
- vloeibare honing
- 500 ml appelsap
- 175-200 g chorizoworst
recept
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Zet ze in een pan onder water en zet de pan op het vuur. Schil de appels, snijd ze in 4-en en ontdoe ze van klokhuis en snijd in blokjes. Schil en snipper de ui. Voeg, zodra het water van de aardappels kookt, de appel en ui en het bouillonblokje aan de aardappels toe. Zet het vuur lager en laat circa 25 minuten koken tot het vocht op is (check tussentijds, om te voorkomen dat het droogkookt). Kook de zuurkool op zacht vuur in circa 10 minuten beetgaar in de appelsap.
Verwarm de oven voor op 200C. Snijd de chorizoworst in plakken. Maak een grove of fijne stamppot van de aardappels, uien en appels. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep een laag van deze hete bliksem in een ingevette ovenschaal, leg er een laag zuurkool op, dan een laag chorizoplakjes. Herhaal dit nog een keer. Sprenkel olijfolie over de zuurkool of leg er kleine blokjes roomboter op en voeg eventueel wat honing toe.
Bedek de ovenschaal met folie of een deksel en zet hem 15 minuten in de oven. Verwijder folie of deksel en gaar nog eens 10 minuten.