
hete makreel met radijssalade
Lekker en makkelijk recept uit mijn studententijd: ikan Bali. De frisse radijs doet het goed bij deze hete makreel
ingrediënten van de week: makreel & radijs
kok: Lonneke
“Ik ken mensen die geen vis lusten, maar die deze makreel wél lekker vinden. Dat heeft te maken met het pittige kruidenmengsel, de boemboe. Ikan Bali wordt eigenlijk van rauwe vis gemaakt die dan met een eigengemaakte kruidenpasta in een bananenblad wordt gestoomd. Maar met gestoomde makreelfilet van de visboer en een zakje kant-en-klare boemboe Bali is dit gerecht net zo lekker (vind ik dan hè) en studentikoos makkelijk. Hete makreel at ik begin jaren negentig voor het eerst. Een studievriendin maakte het toen ik bij haar kwam eten en ik vond het een openbaring. Ik at mijn vingers op bij het snel in elkaar geflanste, smeuïge en licht pittige prutje waarin makreel de hoofdrol speelt. Destijds aten we er komkommer bij, maar de combinatie van hete makreel met radijssalade is heerlijk fris en een stuk minder saai.”
ingrediënten (4 personen)
- 2 gestoomde makreelfilet
- 1 ui, gesnipperd
- 1 bosje radijs
- 1 bakje broccocress of tuinkers of andere kiemen
- citroensap en extra vierge olijfolie
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 zakje/bakje Bali wokpasta of boemboe Bali (ca. 70 ml)
- 400 g roerbakgroenten (bijv. Chinese kool, taugé, paksoi, prei, sugar snaps)
- 350 g (zilvervlies)rijst
recept
Snijd de radijs in dunne plakjes. Maak een dressing van extra vierge olijfolie met een paar druppels citroensap, zout, peper, knoflookpoeder (en eventueel een snuf van iets zoets zoals kokosbloesemsuiker, honing of poedersuiker). Meng de dressing door de radijs en voeg dan de broccocress of tuinkers toe.
Kook de rijst en roerbak de Oosterse groenten. Fruit de gesnipperde ui zachtjes in 3 eetlepels olie en voeg de Bali-kruidenpasta toe. Bak de kruidenpasta even mee en doe de stukjes makreelfilet erbij. Voeg eventueel water toe. Je kunt de makreel in stukjes laten, maar je kunt het ook helemaal tot een ‘prutje’ roeren. Proef en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Eet met de radijssalade, rijst en geroerbakte groenten. Ook lekker met cassave kroepoek.