
homemade Hollandse burger
kok: Jeannette
ingrediënten van de week: broodje & burger
“Don’t shoot me: ik geef totaal niks om voetbal, laat staan de WK. Maar ik vind de hele hype eromheen wel erg grappig. Dus ik dacht: tijd voor een oer-Hollands gerecht dat het hart van menig voetballiefhebber sneller doet kloppen. Mijn hamburger werd dan ook een echte Hollandse burger, met ingrediënten van eigen bodem. De (voetbalminnende) man was in ieder geval intens tevreden met deze bijna-quarterpounder.”
recept (2 personen, of drie wat minder grote vleeseters)
burger: 300 g rundergehakt van goede kwaliteit, ½ ui, 1 el mosterd, 1 klein ei, 25 g paneermeel of oud broodkruim, 4 el peterselie, ½ tl zout, ½ tl peper
Snipper de ui en meng hem met de overige ingrediënten door het gehakt. Vorm van het gehakt twee grote schijven (net iets groter dan je broodje). Verhit de grillpan of -plaat. Bak het katenspek (*zie topping) uit tot knapperig op de gril en bewaar het onder aluminiumfolie. Gril vervolgens de burgers aan beide kanten ca. 4 min. Maak ondertussen de saus.
saus: 1 el mayonaise, ½ el Zaanse of Limburgse mosterd, ½ el ketchup, 1 el Griekse yoghurt (of zure room), 1½ partystick, klein snufje suiker, peper
Meng mayonaise, mosterd, ketchup en yoghurt door elkaar. Snijd de partysticks (dat zijn van die zoetzure augurkenparten in een pot) in kleine blokjes en roer ze door de saus. Maak de saus af met de suiker en peper naar smaak.
topping: 2 grote harde bollen, *4 plakken katenspek, 4 blaadjes kropsla, 2 grote plakken boeren belegen kaas, ca. 8 Amsterdamse uitjes (in ringetjes), 1 tomaat (in 4 plakken)
Snijd de bollen doormidden en beleg ze als volgt:
1 – sla
2 – hamburger
3 – kaas
4 – sla
5 – tomaat
6 – Amsterdamse ui
7 – katenspek
8 – saus
Serveer er zelfgemaakte frieten bij van nieuwe aardappeltjes, met schil, uit de oven.
Ik had nog een fles côtes de Bergerac openstaan. Die smaakte er niet verkeerd bij. Een pilsje mag natuurlijk ook.