huisgemaakte granola met hangop en banaan

ingrediënten van de week: havermout & banaan
kok: Lonneke

“Sinds De Voedselzandloper is havermout helemaal hip & happening. Havermout is oergezond als ontbijt, onder meer door de lage glycemische index, maar elke ochtend havermoutpap lijkt me saai. En warme havermoutpap vind ik meer iets voor als het buiten vriest… Ik eet graag muesli als ontbijt en daarom maak ik een krokante granola, een ontbijtgraan met haver als basis. Makkelijk te maken en veel lekkerder dan de muffe of veel te zoete cruesli’s uit de supermarkt. Bovendien baadt je huis tijdens het bakken in een zalige kaneelwalm. Liefst eet ik de huisgemaakte granola met hangop en banaan.”

recept (voor een voorraadpot granola)
hangop: 1 l volle biologische yoghurt (+ een vergiet, een grote kom en een schone theedoek)
granola: 250 g havermout/havervlokken, 50 g ongezouten noten (amandel, walnoot, hazelnoot, paranoot), 50 g zonnebloempitten, 50 g pompoenpitten, 40-50 g geraspte kokos, 100 g honing of agavesiroop, 3 el kokosolie, 4 el appelsap, 1 el kaneel, ½ tl piment, snufje nootmuskaat, 2 tl vanillearoma, ¼ tl zout
banaan, blauwe bessen, honing

Voorbereiding hangop: spreid een theedoek over het vergiet en zet dit in een kom. Schenk de yoghurt in de theedoek. Knoop/vouw de doek dicht en laat een nacht uitlekken op een koele plek (of in de koelkast als dat past).

Granola: Verwarm de oven voor op 160ºC. Hak de noten grof. Bedek de bakplaat met bakpapier. Roer de havervlokken, noten, zonnebloem- en pompoenpitten en geraspte kokos door elkaar in een kom. Meng in een andere kom de natte ingrediënten (kokosolie, honing of agavesiroop, appelsap, vanillearoma) met de specerijen (kaneel, piment, nootmuskaat) en het zout. Verwarm eventueel de kokosolie iets om het vloeibaar te maken. Roer alles door de havernotenmix. Schep het mengsel op de ovenplaat en bak in oven in ± 30 min. licht goudbruin. Schep af en toe om, om aanbranden te voorkomen. Haal uit de oven en laat afkoelen. Als je fan bent van superfoods, kun je er nog wat gedroogde goji-, cranberry- of moerbeibessen bij doen (bak deze bessen niet mee, dan worden ze te droog). Je kunt de granola in een luchtdichte bak zeker twee weken bewaren.

Serveer de granola met de hangop in een kom (‘breakfastbowl’) met plakjes banaan en blauwe bessen (of ander fruit naar keuze). De granola is niet heel zoet, dus je kunt er naar smaak nog wat honing over schenken. Omdat hangop vrij stevig is, roer ik er meestal nog wat vruchtensap of een scheutje thee door.

huisgemaakte-granola-om-cadeau-te-geven-naareigensmaakTip: geef wat van je home made granola cadeau aan iemand!