kalkoen tonnato met courgette-spaghetti en rucolapesto

ingrediënten van de week: rucola & pijnboompitten
kok: Lonneke

“Vitello tonnato, maar dan met gegrilde kalkoenfilet in plaats van kalfsvlees is bij ons een echte zomertopper. Als ik er pasta met pesto bij serveer, kan de maaltijd voor de kinderen niet meer stuk. Sinds het Groentenparadijs van Manja Visser verscheen, heeft rucolapesto het bij mij gewonnen van de ‘gewone’ pesto van basilicum. Courgette in lange dunne reepjes snijden is even een klusje, maar ik vind het er zo leuk uitzien bij de spaghetti. Buon appetito!”

recept (4 personen)
150 g rucola, ca. 65 g pijnboompitten, 400 g spaghetti, 1 grote courgette, 50 g Parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook, ca. 1 dl extra vierge olijfolie, ca. 300 g dun gesneden kalkoenfilet, 1 blikje (Albacore) tonijn, 1 eidooier, sap van ½ citroen, 4 ansjovisfilets, 1 el kappertjes, 1,5 dl olijfolie, versgemalen peper

Tonijnmayonaise: Doe de uitgelekte tonijn, ansjovisfilets, kappertjes, de eidooier in een keukenmachine. Voeg scheutje bij scheutje de olijfolie toe en wat citroensap. Voeg zoveel olie toe als nodig om een dikke tonijnmayonaise te krijgen. Breng op smaak met citroensap en peper (zout is door de ansjovis waarschijnlijk niet nodig). Doe de tonijnmayonaise in en (saus)kom en maak de keukenmachine schoon om de rucolapesto te kunnen maken.

Rucolapesto: doe de helft van de rucola, de helft van de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, een uitgeperst teentje knoflook en extra vierge olijfolie in de keukenmachine en mix tot een fijne, dunne pestosaus. Voeg eventueel extra olijfolie toe. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Breng een grote pan met water en zout aan de kook voor de spaghetti. Snijd de courgette in dunne plakken (ik deed dat met een kaasschaaf die dikkere plakken kan schaven) en snijd de plakken vervolgens in dunne repen (een beetje zoals de spaghetti, ofwel julienne gesneden). Kook de spaghetti al dente. Bak de courgette-julienne kort in een wok of koekenpan. Gril de stukjes kalkoen op een grilplaat of in een koekenpan met dikke bodem die goed heet kan worden. Doe een beetje rucolasla op een schaal en leg de kalkoen erop. Serveer met de tonijnmayonaise en geroosterde pijnboompitten. Serveer de spaghetti en de courgette-spaghetti met de rucolapesto.