
kersentaartjes met frangipane
het kersenseizoen begon dit jaar later vanwege het koude weer, maar inmiddels barst het seizoen los: cherrypicking!
ingrediënten van de week: kers & amandel
kok: Lonneke
“Frangipane is een patisserie-term voor amandelcrème, een soort zachte, romige amandelspijs. Ik heb geen idee waar het woord vandaan komt. Het schijnt van de adellijke Italiaanse familienaam Frangipani te komen. Het klinkt in ieder geval deftig, en het is heerlijk als vulling van taarten of als bedekking over of bodem onder een laag vruchten. Tegenwoordig kun je overal amandelmeel kopen, dan hoef je geen amandelen te malen. Samen met kant-en-klaar bladerdeeg zet je in een mum van tijd een feestelijk dessert op tafel. Ik maakte kersentaartjes met frangipane, maar het is ook lekker met vijgen, abrikozen of ander steenfruit.”
ingrediënten (4 taartjes)
voor de frangipane:
- 100 g amandelmeel
- 100 g roomboter
- 5 el poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei, losgeklopt
- snuf zout
voor de taartjes:
- 4 plakjes bladerdeeg
- ca. 6 kersen per taartje
- 1 eidooier
- 1 el vloeibare honing
recept
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng voor de frangipane de boter, de poedersuiker en de vanillesuiker in een kom. Voeg het ei toe tot het helemaal is opgenomen. Roer er dan het amandelmeel door tot het een gelijkmatig mengsel is en laat het even staan. Snijd de kersen doormidden en haal de pitten eruit.
Snijd een cirkel uit de plakjes bladerdeeg (bijvoorbeeld door er een net passend kommetje in het deeg te drukken). Kerf een rand van circa 1 cm vanaf de buitenrand. Snijd het deeg niet helemaal door. Leg de cirkels op een bakplaat en bestrijk de gekerfde randen met de eidooier.
Verdeel de frangipane over het midden van de bladerdeegrondjes en leg de gehalveerde kersen erop. Stuif er nog wat poedersuiker over en bak de taartjes in ongeveer 15 minuten knapperig en goudbruin. De gekerfde deegrand zal bij het bakken iets omhoogkomen. Druppel wat honing over de nog warme taartjes om te glazuren.
Tip: serveer als dessert met wat mascarponeroom.