kip-spruitjesburger met appelmayo

in deze kip-spruitjesburger met appelmayonaise – de Big Smile – vinden kinderen spruitjes wél lekker

ingrediënten van de week: spruitjes & kip
kok: Lonneke

“Het idee om een spruitjesburger te maken komt van tv-kok Pierre Wind. Hij bedacht samen met schrijver Jan Paul Schutten een recept met spruiten speciaal voor kinderen. Dat recept staat in het boek ‘De wraak van het spruitje’ van Jan Paul Schutten dat in 2009 het Kinderboekenweekgeschenk was. Met drie anti-spruitjes kinderen in huis, móest ik dit natuurlijk proberen. Uiteraard heb ik de receptuur van Pierre naar eigen smaak aangepast. Resultaat? Drie lege kinderborden. Missie geslaagd!”

ingrediënten (4 personen)

Voor het crunchy spruitjespaneer:

  • 150 g spruitjes
  • 150 g pistachenoten
  • 50 g paneermeel
  • peper en zout

Voor de appelmayonaise:

  • 2 deciliter mayonaise
  • ¾ appel
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl citroensap

Voor de kip-spruitjesburgers:

  • 16 spruitjes
  • 400 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ¼ appel
  • 1 el honing
  • 1 vanillestaafje
  • 1 el citroensap
  • peper en zout
  • scheutje olijfolie en klontje roomboter
  • 4 ronde harde broodjes
  • 1 rode paprika
  • 2 handjes gemengde kiemen, alfalfa of kropsla

recept

Maak eerst het crunchy spruitjespaneer door 150 gram schoongemaakte spruitjes met de pistachenoten en het paneermeel te mengen in een keukenmachine. Voeg peper en zout toe. Spreid het mengsel over een bakplaat en zet het ca. 15 minuten in de oven op 150 C om te drogen. Halverwege even omroeren.

Maak dan de appelmayo: Schil de appel, verwijder het klokhuis en doe ¾ van de appel in een mengkom (het overgebleven kwart kan straks door het spruitjes-kip mengsel). Doe de mayonaise, mosterd en citroensap erbij en mix met een staafmixer tot een egaal sausje.

Voor de kip-spruitjesburgers: kook 16 schoongemaakte spruitjes 3 tot 4 minuten. Giet ze af en laat ze met het deksel op de pan nagaren en afkoelen. Snijd in de tussentijd een vanillestaafje in de lengte open en schuif met een mes de zwarte pulp eruit. Doe de spruitjes, kip, knoflook, ¼ appel, honing, vanillepulp, citroensap en peper en zout in een keukenmachine en meng alles tot een egaal gehakt. Vorm er 4 grote burgers van en wentel ze door het spruitjespaneermeel. Smelt een deel olijfolie en roomboter in een koekenpan en bak de burgers op een niet te hoog vuur gaar en lichtbruin.

Warm de broodjes even op in de oven, snijd ze doormidden en bestrijk de binnenkant met appelmayonaise. Leg er naar eigen smaak wat gemengde kiemen, alfalfa of sla op en daarop de burger. Voeg vervolgens wat reepjes paprika toe en nog wat gemengde kiemen of alfalfa en tenslotte nog wat appelmayonaise. Met de handen eten mag!