kippetje uit de oven met zoete perziken

kok: Lobke
ingrediënten van de week: perzik & framboos

lavendel-LH“In mijn tuin staat op veel plekken lavendel. Van de geur en de felle paarse kleuren in de zomer, krijg ik direct een ontspannen Zuid-Frankrijk-gevoel. Maar koken doe ik er eigenlijk nooit mee. Toen ik in de CordonBleu opzocht welke verhouding van suiker en water een lichte suikersiroop heeft (om de perziken in te pocheren), stond er als tip bij dat je de siroop extra smaak mee kon geven met een kaneelstokje, vanillepijpje of… lavendel. Precíes de finishing touch die ik zocht voor dit gerecht met kip, zoete perziken en frambozen, dat nu dus een subtiel Provençaals tintje heeft!”

recept (3 personen)
1 hele kip (± 1250-1500 g), 6-8 takjes verse tijm, 1-2 el honing, snuf zout, 3 el olijfolie, 125 g frambozen, 6 bosperziken, 6 gewone perziken, 250 g kristalsuiker, lavendel (circa 6 takjes met veel blad, zonder de bloemen)
extra nodig: braadzak

Meng de olijfolie, tijm, honing en zout en wrijf de kip ermee. Vet een braadslede licht in met olie, leg de kip erin en schuif het geheel in de braadzak. De kip moet ongeveer 1,5 uur in een voorverwarmde oven van 180C (circa 30 minuten per 500 gram).

Doe de suiker in een halve liter water, voeg de lavendel toe en breng aan de kook. Was, halveer en ontpit de perziken en kook ze circa 10-15 minuten in het suikerwater. De perziken moeten onder water kunnen staan, dus wellicht dat je ze in 2 etappes moet koken. Schep de perziken met een schuimspaan uit de pan, haal desgewenst de schil eraf (die van de bosperziken kan wat stug zijn). Leg de frambozen op een schuimspaan, dompel ze kort onder in de suikersiroop en leg ze bij de perziken. Sprenkel er eventueel nog wat suikersiroop over.

Serveer de kip met de perziken en frambozen en met witte rijst of stokbrood.

PS. Laat de suikersiroop met lavendel nog wat inkoken en bewaar deze na afkoelen in de koelkast. Lekker in de yoghurt, kwark, pap en bij toetjes en cake.

gepocheerde perziken in suikersiroop; ook heerlijk als dessert!

gepocheerde perziken in suikersiroop; ook heerlijk als dessert!