klassieke mosselpan

ingrediënten van de week: mosselen & brood
kok: Lonneke

“Mensen die me op Instagram volgen, hebben de foto van deze mosselpan al voorbij zien komen. In augustus maakte ik dit klassieke mosselgerecht op de camping op Vlieland. Een ideaal eenpansgerecht. Het enige wat je erbij nodig hebt, is vers stokbrood en vrienden die een salade en witte wijn meenemen. Ook is het snel klaar, want de kunst van het mosselen koken zit hem juist in de korte kooktijd. Nooit langer dan 10 minuten! Tenzij je van gummi balletjes houdt natuurlijk. Verder heb je een grote pan met deksel nodig die je tot maximaal de helft met mosselen vult. Verdeel het desnoods over twee pannen. Open schelpen nemen veel meer ruimte in dan dichte en bovendien kan je de mosselen dan tijdens het koken goed omschudden. In plaats van ui, wortel, prei en selderij, kan je ook gewoon een zakje voorgesneden soepgroente kopen. Had ik op Vlieland ook gedaan; op een camping wel zo makkelijk.” 😉

recept (4 personen)
4 kg mosselen, 2 uien, 1 winterwortel, 1 prei, 3 handen grof gesneden selderij (blad en steel), 2 laurierblaadjes, 4 takjes tijm, ½ tl witte peper, flinke scheut witte wijn of groentebouillon, 2 stokbroden

Spoel de mosselen met koud water. Gooi kapotte (en mogelijk zware zandmosselen) weg. In een grote bak met koud water kan je dit eenvoudig checken en zullen eventuele open mosselen zich sluiten, zo niet gooi ze dan weg.
Snijd de ui, prei, wortel en selderij. Doe de groenten in een grote pan en voeg ongeveer een centimeter witte wijn (en/of bouillon) toe plus peper, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat de groenten 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met (zee)zout. Doe dan de mosselen in de hete groentebouillon (de pan maximaal tot de helft vullen). Zet de pan met gesloten deksel op hoog vuur. Blijf erbij en wacht ongeveer 5 minuten tot de inhoud van de pan kookt. Laat de deksel op de pan, je kunt zien of het goed gaat zonder de pan te openen. De deksel komt iets omhoog als de inhoud kookt. Pak zodra het kookt de pan van het vuur en schud voorzichtig om. Zet de pan weer terug en laat circa 2 minuten koken. Open de pan en controleer of alle schelpen open zijn (eventueel omschudden). Als er nog schelpen dicht zijn, laat het dan nog even kort koken tot alle schelpen open zijn. Het maakt niet uit dat een paar mosselen tijdens het koken uit de schelpen vallen.
Serveer de gekookte mosselen in de schelpen met het kookvocht. Lekker om het stokbrood in het kookvocht van de mosselen te soppen. Een sausje erbij kan, maar vind ik overbodig. Witte wijn erbij kan ook, dat vind ik dan wel weer aanbevelenswaardig.