kleffe pruimencake

ingrediënten van de week: pruim & karnemelk
kok: Lonneke

“Hoe bak je een NIET droge cake? Na tig verschillende cakerecepten geprobeerd te hebben, weet ik het. Het heeft onder meer te maken met de verhouding boter, bloem en eieren, met niet te lang mixen en met een niet te hoge oventemperatuur. Dat niet te lang mixen, is belangrijker dan je misschien zou denken. De eieren met de suiker moet je goed kloppen of mixen, maar de bloem kun je er beter voorzichtig door scheppen. Dit zorgvuldig omscheppen noemen ze in vakjargon ‘vouwen’. Verder vervang ik meestal een deel van de boter door olie en in dit recept zorgt ook de karnemelk ervoor dat het fris en smeuïg wordt. Heerlijk met Hollandse pruimen van het seizoen. Maar er is nu heel veel vers fruitaanbod, dus je kunt deze cake ook nog maken met peren, appels, abrikozen, kersen…”

recept (12 taartpunten)
12 rijpe pruimen, 175 g roomboter, 20 g zonnebloemolie, 150 g suiker, 4 eieren, 250 g bloem, 150 ml karnemelk, 4 el amandelmeel, 1 tl vanillearoma, 2 tl bakpoeder, 4 el vanillesuiker, springvorm (Ø 24 cm)

Beboter de bakvorm met een flinke laag van de roomboter en bestuif de vorm met een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem eruit. Smelt de rest van de roomboter zachtjes in een pannetje. Oven voorverwarmen op 170°C. Was de pruimen, snijd ze in vieren en verwijder de pit. Klop de eieren los met de suiker en het vanillearoma tot een schuimig geheel. Klop door tot de suiker opgelost is. Roer er vervolgens de gesmolten boter, olie, karnemelk en een snuf zout door (niet meer kloppen) en als laatste voorzichtig de bloem en het bakpoeder. Giet een derde van het deeg in de vorm en leg daar driekwart van de pruimen op. Strooi de helft van de vanillesuiker en het amandelmeel over de pruimen en giet de rest van het beslag erover. De laatste pruimen leg je er voorzichtig bovenop met de schil naar boven. Druk ze licht in het deeg. Strooi als laatste de rest van de vanillesuiker over het beslag. Bak de pruimencake 1 uur in de oven op 170°C.