
kleurrijke salade met venkel, bataat en kurkuma croutons
deze kleurrijke salade, bomvol smaken en texturen is een lust voor het oog
thema: kleur op je bord
kok: Lonneke
“De basis van deze lauwwarme salade is geroosterde venkel en bataat, ofwel zoete aardappel. Aangevuld met kleurige en smaakvolle ingrediënten als avocado, geitenkaas, waterkers, tomaat, pecannoten, bramen en geelgekleurde croutons. En vervolgens overgoten met een honing-sinaasappel dressing met chilipeper. Zo bevat deze kleurrijke salade letterlijk alle kleuren van de regenboog. Nou ja, bijna dan… iemand eetbare blauwe bloemetjes in de aanbieding?”
ingrediënten (4 personen)
- 75 g waterkers
- 2 venkelknollen
- 4 kleine bataten (zoete aardappelen)
- 4 el extra vierge olijfolie
- het sap van een ½ sinaasappel
- 1 avocado in plakjes
- 100 g geitenkaas
- 100 g minitomaatjes (ik gebruikte Tomberry)
- 75 g bramen
- 50 g geroosterde pecannoten, grof gehakt
- 2 el grof gehakt venkelgroen
- versgemalen zwarte peper en zout
voor de kurkuma croutons:
- 2 plakjes (oud) brood
- 2 el roomboter
- 3 el olijfolie
- 2 tl gemalen kurkuma
- versgemalen peper en zout
voor de dressing:
- 4 el sinaasappelsap
- 6 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 teentje geperste knoflook
- 1/2 rode chilipeper, in dunne ringetjes
- 1 tl gedroogde tijm
recept
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Halveer de venkel en snijd ze in dunne plakken. Schil vervolgens de bataten en snij ze ook in plakjes. Doe de venkel en bataat daarna in een kom en meng met de olijfolie en het sinaasappelsap. Leg ze vervolgens op een bakplaat en bestrooi met peper en zout. Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
Snijd het brood in blokjes. Verwarm de roomboter en olijfolie in een koekenpan, bak hierin de stukjes brood en bestrooi ze ondertussen met de gemalen kurkuma, peper en zout. Laat de croutons tot gebruik afkoelen op een bord.
Maak daarna de dressing door de extra vierge olijfolie, het sinaasappelsap, honing, knoflook, tijm en peper en zout goed te mengen. Roer er vervolgens de rode peper door en laat staan tot gebruik.
Schik tot slot de nog lauwwarme geroosterde venkel en bataat in een grote, platte schaal en besprenkel met de helft van de dressing. Garneer vervolgens met de waterkers, avocado, tomaatjes en geitenkaas. En bestrooi voor nog meer kleur en smaak met de pecannoten, bramen, het groen van de venkel en de kurkuma croutons. Serveer de salade met de overgebleven dressing.