knolselderijsoep met gerookte forelfilet

ingrediënten van de week: forel & knolselderij
kok: Lonneke

“De meeste mensen kopen nooit een knolselderij, behalve als ze zelf snert of erwtensoep gaan maken en dan nog heeft de knolselderij een bijrol. Hij ziet er dan wel onappetijtelijk uit, maar deze knolgroente verdient meer! Eerder gebruikte ik hem al geblancheerd in een Waldorfsalade en uit de oven als knolselderijfriet. Maar hij is ook heerlijk als puree of door een ratatouille zoals Lobke en Jeannette in hun gerechten van deze week laten zien. Zelf maakte ik er deze week soep van. Heerlijk met gerookte forel. En lekker makkelijk, want zo’n hele gebakken vis met graat en al op je bord vind ik vaak zo’n gedoe. De dille en gefrituurde uienringen zijn trouwens niet weg te laten componenten. Ook lekker als warm lunchgerecht.”

recept (4 personen)
1 knolselderij, 200 g gerookte forelfilet, 250 g aardappels, 1 l groentebouillon, 100 ml zure room of kookroom (ik gebruikte haver om mee te koken van Zonnatura), 1 sjalot (gesnipperd) en 2 grote uien, 2 el olijfolie, (zonnebloem)olie om in te frituren

Schil de knolselderij en de aardappels en snijd ze in stukken. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde sjalot. Voeg de knolselderij toe en bak even aan. Voeg dan de aardappels en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Leg als het kookt een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat circa 25 minuten zachtjes koken.
Pel de grote uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de zonnebloemolie, bijvoorbeeld in een wok, en frituur hierin de uienringen. Haal ze er pas uit als ze goed bruin zijn en laat de gefrituurde uienringen uitlekken op een bord met keukenpapier.
Pureer de soep met een staafmixer (ik doe dat gewoon in de pan) en roer er de fijngeknipte dille, de room en de in stukken gesneden forelfilet door. Laat de soep heet worden en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in diepe borden en garneer met de gefrituurde uienringen en eventueel nog wat dille.