koffiecake met chocolade en walnoot

ingrediënten van de week: chocolade & walnoten
kok: Lonneke

“Het recept van deze cake noteerde ik toen ik 16 jaar was in m’n vakantiedagboekje. Het was in de zomer van 1984 en ik logeerde bij mijn tante in Zwitserland. Ik hielp haar bij het maken van een koffiecake – die zij Meraner cake noemde – volgens een recept van Betty Bossi. Het personage Betty Bossi is een fictieve kokkin van een Zwitserse margarine fabrikant. Al eerder maakte ik perzik wähe, ook een variant op een Betty Bossi-recept. Ik heb het recept aangepast onder meer door roomboter te gebruiken in plaats van margarine (lees hier waarom) en walnoten in plaats van hazelnoten. Geen idee trouwens waarom de firma Betty Bossi het een ‘Meraner’ cake noemt. Ik ben nog op zoek gegaan naar een etymologische uitleg, maar verder dan dat het wellicht afkomstig is van de Noord-Italiaanse stad Meran/Merano ben ik niet gekomen. Als iemand het weet, hoor ik het graag! Deze cake wordt ook lekker gevonden door mensen die helemaal geen koffie drinken, wel smaakt koffie er uiteraard heerlijk bij.” 🙂

recept (cakevorm 30 cm, ca. 15 plakken)
200 g walnoten, 150 g pure chocolade, 200 g basterdsuiker, 1 el kaneel, ¼ tl zout, 300 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 200 g roomboter (vloeibaar, afgekoeld), 4 eieren, 2½ dl sterke koffie of espresso(afgekoeld)

Maal de walnoten in een keukenmachine. Het maakt niet uit als er nog wat grovere stukjes noot in zitten. Hak de chocolade met een mes in kleine stukjes. Meng de suiker met de gemalen walnoten, gehakte chocolade, kaneel en het zout. Voeg dan bloem en bakpoeder toe en roer tot een gelijkmatig mengsel. Roer er vervolgens de vloeibare boter, eieren en koffie door en meng goed (het beslag is vloeibaarder dan bij normale cakes). Bekleed een cakevorm met bakpapier. Bak hierin het beslag ongeveer 60 minuten op 180ºC in een voorverwarmde oven.
Lekker met gekaramelliseerde walnoten en lobbig geklopte room.