lik-koekjes met koffieglazuur

Ken je ze nog, die lik-koekjes met koffiesmaak? Nou, zoiets. Maar dan zelfgemaakt!

 

gerecht van de week: koken met koffie
kok: Lobke

“Koekjes koop ik praktisch nooit. Ik eet ze wel best graag, maar het zit niet in mijn systeem om een pak aan te schaffen. Gaat toch ook alleen maar in één ruk de mond in. Koekjes op voorraad, daar zijn we bij ons thuis niet zo goed in :-). Koekjes bakken vind ik mega knus. echt iets voor regenachtige dagen. En laten die er nou juist nu voldoende zijn, jippie! Dit recept heb ik bedacht naar het idee van die koffie-lik-koekjes. Voor mij iets van vroeger, maar ze zullen vast gewoon nog te koop zijn. In deze zelfgebakken koekjes gaat in totaal ongeveer 1 kopje espresso. Ze hebben een laagje koffie-glazuur én er zit ook wat koffie door het deeg. Niet echt een koekje voor theeleuten denk ik …”

ingrediënten (10-12 koekjes)

Voor de koekjes:

  • 62,5 g fijne kristalsuiker
  • 75 g ongezouten boter
  • 115 g bloem
  • 1 eidooier
  • 1-1,5 eetl espresso

Voor het glazuur:

  • 50 g poedersuiker
  • ca 2 eetl espresso

recept

Mix de suiker met zachte ongezouten boter tot een gladde, witte massa. Meng de eidooier erdoor tot deze helemaal is opgenomen. Voeg de espresso toe en meng deze er ook goed door. Spatel vervolgens de (gezeefde) bloem erdoor en kneed heel kort tot een bal. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C. Maak 10 tot 12 balletjes van het deeg en druk ze plat tot koekjes van circa 0,5-1 cm dik (of rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek koekjes uit).

Bak ze in circa 12 minuten goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen (moeilijk, maar noodzakelijk!)

Doe de poedersuiker in een schaaltje en meng er eerst 1 eetlepel espresso door en voeg dan steeds een beetje toe tot je een dik, stevig en glad papje hebt. Schep steeds circa 1 theelepel glazuur op een koekje en smeer een beetje uit. Laat even opstijven in de koelkast.