koffieparfait met lange vingers

Deze koffieparfait met lange vingers misstaat zeker niet als afsluiter van een chic etentje. Snel klaar en ruim van tevoren te maken.

 

ingrediënten van de week: koffie & lange vingers
kok: Jeannette

“Koffie en lange vingers: ik dacht meteen aan een eenvoudige parfait. Alsof het al niet koud genoeg is. Een parfait klinkt chic, is ‘gewoon’ een romige ijstaart, niet veel werk om te maken en eenvoudigweg in de vriezer te bewaren. Wat wil een mens nog meer, Altijd handig om zo’n mooie jongen paraat te hebben voor onverwacht hoog bezoek. Ik had toevallig een fles Tia Maria (Tia Maria gold en brown, drink it, when the sun comes down) in de kelder staan die stof stond te vergaren, maar je kunt hem straffeloos weglaten”.

ingrediënten (4 personen)

  • 3 eierdooiers
  • 50 g suiker
  • 2 el sterke koffie (ik gebruikte oploskoffie)
  • 1 el Tia Maria
  • 200 ml slagroom
  • 75 g lange vingers
  • 2 el poedersuiker
  • extra: springvorm ∅ 18 cm, of vier kleine glaasjes die in de vriezer mogen, bakpapier

recept

Klop de dooiers met de suiker, koffie en likeur au-bain-marie tot een romige, dikke massa. De suiker moet opgelost zijn. Dit duurt 5 – 10 minuten. Klop nog een minuut of 2 door van het vuur af. Verkruimel ca. 50 gram (of zoveel meer als je lekker vindt) lange vingers. Klop de slagroom lobbig en meng snel en luchtig samen met de koekjes door het dooiermengsel. Giet het mengsel in de vorm en zet minimaal 3 uur in de vriezer.

Haal de parfait vlak voor serveren uit de vriezer. Bestrooi rijkelijk met de resterende 25 gram fijngehakte lange vingers en een flinke snuf poedersuiker.

tip
De lange vingers in de parfait verliezen uiteraard wel wat van hun knapperigheid. Bewaar de parfait dan ook niet te lang in de vriezer.