
kokos-amandeltaart met sinaasappelglazuur
deze kokos-amandeltaart is lekker klef, bijna zoals spijs, en heeft een frisse sinaasappelsmaak door de zest en het glazuur
ingrediënten van de week: amandel & sinaasappel
kok: Lobke
“Vaak als Fred en ik de stad in gaan (Nijmegen), drinken we koffie bij Bairro Alto. Omdat het een toffe koffiebar is, omdat de koffie superlekker is en omdat… ze er verslavend lekkere amandel-kokoscake hebben! En het is die cake die ik deze week heb proberen te evenaren. Nou smaakt deze taart best anders, omdat ze bij Bairro Alto geen sinaasappelzest en -glazuur in het recept hebben zitten. Maar hij is net zo verslavend lekker! De taart hoort een beetje klef te zijn. En: een klein stukje vult al behoorlijk, wat dit tot een ideale (december)verjaardagstaart maakt. Mijn verjaardagsbezoek mag twee keer raden wat ik dit jaar serveer bij de koffie. :-)”
recept (10-16 personen)
- 225 g amandelmeel (of gemalen blanke amandelen)
- 75 g geraspte kokos
- 50 g kokosolie
- 1/4 theel zout
- 1/4 theel bakpoeder
- 1 (pers)sinaasappel (zest en 1 eetl sap)
- 3 eieren
- 175 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 g bruine basterdsuiker
- beetje boter
- 2-3 eetl amandelschaafsel
- 12 eetl poedersuiker
- 2 eetl sinaasappelsap (van bovengenoemde sinaasappel)
Meng het amandelmeel met de kokos en het bakpoeder. Scheid de eiwitten van de eidooiers. Klop de eiwitten en het zout in een vetvrije kom met de mixer (bijna) stijf en klop de kristalsuiker mee tot een mooi, stevig schuim. Smelt de kokosolie en laat wat afkoelen. Klop de eidooiers met een garde en meng de kokosolie met de basterd- en vanillesuiker erdoor. Schep om en om lepels van het meel-mengsel en het opgestijfde eiwit door het eidooiermengsel tot een beslag. Rasp de schil van de sinaasappel (zest) en meng dit met 1 eetl sinaasappelsap. Roer het door het cake-achtige beslag.
Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier (knip een cirkel uit het papier die net iets groter is dan de bodem, of knip een vel papier na bekleden rondom af) en vet de rest van de binnenzijde in met boter. Schep het deeg in de vorm en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de taart in ca 40 minuten mooi bruin en laat afkoelen.
Meng sinaasappelsap met poedersuiker tot een mooi glazuur en versier de taart ermee. Je kunt de taart ook zonder schaafsel in de oven zetten en bestrooien met geraspte kokos.