komkommerrolletjes met hummus en peterselie

maak de hummus voor deze komkommerrolletjes zelf, véél lekkerder dan kant-en-klare!

 

gerecht van de week: komkommertijd
kok: Lonneke

“Komkommer is natuurlijk reuze fris, slank en verantwoord en zo, maar in dit borrelhapje heeft de zelfgemaakte hummus het voor mij gewonnen. Ik wist het niet, maar hummus betekent letterlijk ‘kikkererwt’ in het Arabisch. Dat is dan ook het hoofdbestanddeel van deze dip. Lekker op (Turks) brood, wraps, als dip bij falafel. Of op komkommer dus. Natuurlijk kun je voor deze komkommerrolletjes kant-en-klare hummus kopen, maar zelfgemaakt is het allerlekkerst. Ik koop altijd een biologische komkommer en laat de schil zitten. Dat ziet er mooi uit en de komkommerrolletjes blijven zo steviger op de prikkertjes zitten. Een borrelhap waar je gegarandeerd mee scoort bij een barbecue of als feestelijk hapje.”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 komkommer (liefst biologisch)
  • 220 g gekookte kikkererwten (blik of pot, uitlekgewicht)
  • 2 teentjes knoflook (of 1 grote)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper en (zee)zout
  • snuf (½ tl) paprikapoeder
  • 4 el platte peterselie, fijngehakt
  • 8-10 cocktailprikkers
  • staafmixer of keukenmachine

recept

Maak eerst de hummus. Mix kikkererwten met de knoflook, tahin, olijfolie, komijn en limoensap in een keukenmachine tot een gladde massa (ik heb zelf geen keukenmachine, het kan ook met een staafmixer). Voeg eventueel wat water toe (of extra olijfolie) als de pasta te dik is. Breng de hummus op smaak met paprikapoeder, peper en zout.

Was de komkommer en schaaf er met een kaasschaaf in de lengte ongeveer 8 lange plakken van. Draai bij het schaven van de komkommer een beetje om de zaadlijst heen zodat elke plak komkommer een deel van de schil bevat. Verdeel wat hummus over de gehele lengte van de komkommerplakken en strooi de peterselie erover. Rol op en zet de komkommerrolletjes met hummus vast met een cocktailprikker.

Tip: serveer de overgebleven hummus met Turks brood.