
kruidige havermoutcake met appel en peer
appels met peren vergelijken in deze cake lukt niet, maar zonder suiker toch een zoete smaak bereiken, lukt wél
ingrediënten van de week: appel & peer
kok: Lonneke
“Een recept met appel én peer vond ik best lastig. Ik wilde graag een cake zonder suiker maken en bij appel denk ik aan smaakmaker kaneel en bij peer eerder aan cacao of kardemom. In deze cake gebruik ik ze gewoon alle drie. Dat de cake zonder suiker – oké, er zit een beetje honing in – zó zoet zou smaken en zó luchtig zou worden had ik niet verwacht. De volle zoetheid in deze kruidige havermoutcake met appel en peer komt niet alleen van het fruit (naast appel en peer ook banaan en dadels), maar ook van de beurre noisette. Deze gebrande boter geeft de cake een volle, karamel-achtige smaak. Door op het laatst bicarbonaat en wat citroensap aan het beslag toe te voegen, rijst de cake beter en wordt hij luchtiger. Bicarbonaat heeft zuur nodig om zijn werk te doen, vandaar het citroensap. Al met al is mijn probeersel voor een relatief ‘gezonde cake’ zonder suiker en geraffineerde tarwebloem heerlijk en supergoed gelukt!”
ingrediënten (cakevorm 30 cm, ca. 15 plakken)
voor de vulling:
- 1 appel, in stukjes
- 1 peer, in stukjes
- 3 el honing
- 2 el kaneel
- 2 el rauwe cacaopoeder (of 1-2 el cacao nibs)
- ½ tl kardemom
voor het beslag:
- 125 g roomboter
- 150 g havermoutmeel
- 50 g amandelmeel
- 1 banaan
- 6 verse dadels, ontpit
- 2 eieren
- 2 tl bicarbonaat (baking soda/zuiveringszout)
- 1 tl citroensap
- snuf zout
recept
Vet het cakeblik in met roomboter en bestrooi met wat havermoutmeel. Klop het overtollige meel eruit. Meng de stukjes appel en peer met de specerijen, het cacaopoeder en de honing in een kom. Roer goed en laat even staan zodat de smaken intrekken.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Zet de boter in een steelpannetje op het vuur en laat de gesmolten boter een tijdje pruttelen tot je een gebrande (niet verbrande!) boter ofwel beurre noisette hebt. Je ruikt en ziet als het klaar is doordat het een karamel-achtige geur en kleur krijgt. Laat afkoelen.
Doe de dadels samen met de banaan, het amandelmeel en het havermoutmeel en een snuf zout in de keukenmachine of een kom voor de staafmixer. Giet de gebrande boter erbij en mix tot alles goed gemengd is (het is een beetje dik beslag). Voeg daarna de eieren, het zuiveringszout en het citroensap toe en mix kort tot een meer luchtige egale massa. Schep het beslag door het appel-peer mengsel. Zorg dat het mengsel goed door het gehele beslag is verdeeld.
Stort het beslag in het cakeblik en bak de cake ongeveer 30-40 minuten. Kijk na 30 minuten met een houten prikker of de cake gaar is. Zo niet, dan zet je hem nog even terug en check het na 5 minuten nog een keer. Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.