kruidnotencakeje met stoofperen

je kunt deze cake ook eenvoudig maken met kant-en-klare stoofperen, maar met zelfgestoofde, héle peertjes is leuker 🙂

 

ingrediënten van de week: stoofpeer & kruidnoten
kok: Lobke

“Voor dit gerecht kun je ook kant-en-klare stoofperen gebruiken. Maar… met zelfgestoofde, héle peertjes is leuker! Een vriendin van mij heeft een stoofperenboom in de tuin waar echt kilo’s peren aanhangen. Ik heb dus direct maar veel peertjes gestoofd en deze uitgedeeld aan familie en vrienden en een deel ingevroren. Stoofperen kun je nooit te veel hebben. Ze zijn heerlijk in gebak, toetjes en bij wild en gevogelte. Je moet stoofpeertjes altijd in hun vocht bewaren – invriezen kan ook! – anders drogen ze uit.  Ga je zelf stoofperen stoven, houd dan ongeveer 500 ml vocht aan voor 4 tot 6 hele peertjes of de parten van 8 tot 10 peren.”

ingrediënten (4 personen)

stoofperen:

  • 4 stoofpeertjes
  • 400 ml liter rode wijn
  • 100 ml appelsap
  • 1 kaneelpijpje
  • 1 steranijs
  • 50 gram suiker
  • sinaasappelzest van o,5 sinaasappel

cake:

  • 55 g (spelt)kruidnoten + handjevol voor garnering
  • 60 zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theel bakpoeder
  • snufje zout
  • 115 g boter
  • 115 g fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 2 eetl stoofpeersap
  • zest van 0,5 sinaasappel

recept

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Breng de peren aan de kook met de rode wijn, het appelsap, het kaneelpijpje, de zest, steranijs en suiker. Zet het vuur laag zodra de peren koken en stoof de peren in ongeveer 1,5 à 2 uur gaar. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160C. Laat de boter zacht worden buiten de koelkast. Doe de kruidnoten in een blender of keukenmachine en maal tot een fijn meel. Meng met het bakmeel, bakpoeder en zout. Mix de boter met de suiker wit en romig en spatel het meel-mengsel erdoor tot een cakebeslag. Voeg de zest toe. Maak 2 eetlepels stoofpeersap warm en roer door het beslag.

Vul 2 ronde, kleine taartvormpjes met het beslag en leg op elk cakeje een peertje en wat (halve) kruidnootjes.

Bak de cakejes in circa 35 minuten bruin en gaar. Snijd de cakejes doormidden en serveer elke helft met een stoofpeertje.

Tip: Ben je met 6 personen? Maak van het beslag 6 kleine cakejes in een cupcake-bakvorm gevuld met papieren cups en leg op elk cakeje een kwart peer.