
lamsgehaktballetjes met feta
pittig gekruide lamsgehaktballetjes met feta en amandelen. Warm en koud lekker. Perfect zomereten
ingrediënten van de week: lamsvlees & fèta
kok: Jeannette
“Ik ben gek op de mediterrane keuken. Lekker rijp en gedroogd fruit, geurige groenten, bedwelmende kruiden, knapperige noten en ga zo nog maar even door. Uitgesproken smaken waarmee je oneindig fijn kunt combineren. Ik maakte deze week gehaktballetjes van lamsvlees en fèta. Met een pittige yoghurt-harissadip en geroosterde amandelen. En dat was smullen. Ik maakte er een couscoussalade met verse kruiden bij en serveerde de balletjes met gegrilde aubergines. Perfect eten voor deze eerste zomerse dag van het jaar.”
ingrediënten (4 pers.)
- 500 g lams- en rundergehakt
- 1 ei
- paneermeel
- 1 el platte peterselie
- 2 el verse koriander
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl pittige paprikapoeder
- peper en zout
- 150 gram fèta
- 3 eetlepels amandelschaafsel
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 citroen, in parten
Voor de yoghurtdip
- 350 milliliter Griekse of Turkse yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- harissa, naar smaak of 1 kleine rode peper (zonder zaadjes, fijngehakt)
- peper en zout
recept
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Meng het gehakt met het ei, enkele eetlepels paneermeel, de kruiden en de specerijen. Verkruimel er de fèta over en kneed die, samen met 2 eetlepels amandelschaafsel, door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout en eventueel met een kneepje harissa (tube). Vorm kleine balletjes van het gehakt. Verhit ca. 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar in circa 10 minuten.
Maak ondertussen de yoghurtdip. Meng de Griekse yoghurt met een klein scheutje olijfolie en een eetlepel citroensap. Voeg er een kneepje harissa aan toe (tube) en meng de koriander erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de balletjes met de yoghurtdip en een partje citroen. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.
Lekker als lunchgerecht in een (groot) pitabroodje of als hoofdgerecht met een frisse couscoussalade en gegrilde aubergine. Of serveer ze als borrelhap. Mogelijkheden te over!