
lamsworstjes met romanesco en feta-komkommersalade
het draait in dit gerecht om lamsvlees en feta, maar de mooie romanesco zet zichzelf het meest in de kijker
ingrediënten van de week: lamsvlees & feta
kok: Lonneke
“Koken met lamsvlees en feta was de opdracht, maar toen ik bij de Ekoplaza in Arnhem een kar met prachtige romanesco’s zag liggen, wist ik dat deze groente in mijn recept zijn aandacht zou opeisen. Romanesco word ook wel torentjesbloemkool genoemd. Hij lijkt qua smaak een beetje op broccoli. Eigenlijk kun je de romanesco in elk recept gebruiken waar je anders bloemkool of broccoli zou nemen. Maar, genoeg over deze fotogenieke groente, lamsvlees en feta was de combi waar ik mee moest koken. Vorig jaar juni hadden we al eens lamsvlees (met artisjok) en toen had ik lamskoteletjes gemaakt. Nu koos ik lamsworstjes. De feta zoals altijd van Dodoni (wat mij betreft de enige echte) en ik maakte er couscous bij. En toen besefte ik ineens: de cirkel is rond… Want Naar Eigen Smaak bestaat op 18 april 2015 precies 1 jaar en mijn eerste gerecht van 18 april 2014 bevatte ook couscous, feta en worstjes. Echt een ongelofelijk (en lekker) toeval!”
ingrediënten (4 personen)
- 8 lamsworstjes
- feta (van Dodoni)
- 1 romanesco
- 2 rode uien, in partjes
- 1 komkommer
- ½ bakje peterselie
- 1 citroen, in 8 parten
- ½ tl Espelette peper of (gerookt) paprikapoeder
- 300 g couscous
- 1 tl ras el-hanout
- ½ bouillonblokje
- extra vierge olijfolie
- kokosolie (om in te bakken) en evt. wat roomboter
- zeezout(vlokken) en versgemalen zwarte peper
recept
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de romanesco in roosjes, spoel deze af en doe ze ineen grote braadslede of op een ovenplaat. Doe de partjes rode ui erbij en 2 of 3 partjes citroen (knijp er alvast wat citroensap overheen) en besprenkel met olijfolie. Voeg de Espelette peper of paprikapoeder toe en schep alles om. Zet circa 25 minuten in de oven, schep halverwege een keer om, tot de roosjes aan de randen licht beginnen te karamelliseren.
Verhit wat kokosolie in een braadpan en bak de lamsworstjes door en door tot ze bijna krokant zijn. Tegen het einde vind ik het lekker een klontje roomboter toe te voegen, maar dat hoeft niet.
Maak intussen de couscous en de komkommer-fetasalade. Doe de couscous in een schaal met wat citroensap, ras al-hanout, het halve bouillonblokje en eventueel nog wat peper en zout. Kook 400 ml water (ik doe dat in de waterkoker) en schenk op de couscous. Roer af en toe door tot het water is opgenomen en voeg wat olijfolie toe. Doe in een andere schaal de in stukjes gesneden komkommer, gehakte peterselie, extra vierge olijfolie, een kneepje citroensap, peper en zout en roer om. Brokkel de feta over de komkommersalade.
Knijp als de romanesco klaar is de meegebakken partjes citroen over de romanesco en bestrooi met wat zeezout(vlokken). Serveer de lamsworstjes met de couscous, komkommer-fetasalade en de romanesco. De lamsworstjes zijn ook lekker met wat harissa (Marokkaanse sambal).