lasagne met kastanjes, pompoen, appel en pancetta

pompoen, kastanjes, appel en pancetta: zoet, hartig, herfst!

ingrediënten van de week: kastanjes & room
kok: Lobke

“Als kind gingen we elke herfst het bos in om tamme kastanjes te rapen. Daar knutselden we dan allerlei figuren van met behulp van satéprikkers. Ook pelden we ze en aten ze rauw op. Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders er ooit een gerecht mee bereid hebben. Voor mij is dit in elk geval de eerste keer dat ik met kastanjes kook. De kastanjes ben ik niet zelf gaan rapen; ik heb voorgekookte kastanjes gekocht (vacuüm verpakt). Scheelt heel veel werk! En die boswandeling? Die maak ik deze herfst toch wel.”

ingrediënten (2 personen)

  • 6 (verse) lasagnebladen
  • 200 g pompoen
  • 200 g voorgekookte kastanjes
  • 1 appel
  • 8 plakken pancetta
  • handvol verse salieblaadjes
  • 250 g ricotta
  • 200 ml plantaardige kookroom
  • olijfolie
  • peper & zeezout

Recept

Verwarm de oven voor op 160C. Schil het stuk pompoen en de appel en snijd in dunne plakjes. Meng met 1-2 eetl olijfolie en leg op een bakplaat met bakpapier. Zet circa 25 minuten in de oven.

Snijd de salie fijn en meng met 200 ml kookroom. Maak de vacuüm verpakte kastanjes los van elkaar en voeg de kastanjes toe aan de salieroom. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken (circa 7-10 minuten). Af en toe omscheppen.

Vet een ovenschaal in (of twee wat kleinere schalen, 1 per persoon).

Kook de lasagnebladen (ik heb ze per stuk gekookt, om zeker te weten dat ze niet aan elkaar plakken) circa 3 minuten al dente en laat ze uitlekken – hang ze bijvoorbeeld over dessertschaaltjes die je op hun kop zet.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de pancetta-plakken circa 1 minuut per stuk uit. Meng de ricotta met peper en zout naar eigen smaak.

Als alles gereed is:

Verwarm de oven naar 180C.

Per persoon: leg een vel lasagne in de ovenschaal, besmeer met 1/4 van de ricotta (2 flinke eetlepels) en beleg met 2 plakken uitgebakken pancetta, 1/4 van de appel- en pompoenschijfjes. Leg er weer een blad op en beleg met de helft van de kastanjes en salie. Bedek met een derde lasagneblad en herhaal de eerste topping.

Maal er nog wat peper en zout over en zet circa 10 minuten in de oven.

 

Tip:

Wil je dit gerecht met zelfgeraapte of verse tamme kastanjes maken? Bereid ze dan als volgt, voordat je ze verwerkt in bovenstaand of een ander gerecht:

Kerf de kastanjes met een scherp mes aan de bovenkant goed in met een (maak een ‘plusteken’). Breng water aan de kook en kook de kastanjes zo’n 10 minuten tot een kwartier. Giet ze af en laat ze eventjes afkoelen, totdat ze koud genoeg zijn om vast te pakken. Pel de kastanjes: zowel de schil als het velletje eronder moeten verwijderd worden.