
lauwwarme linzensalade met gegrilde halloumi en granaatappel
het zoute van de gegrilde halloumi en het zoete van de granaatappel maken dit Ottolenghi-style gerecht helemaal af
ingrediënten van de week: halloumi & granaatappel
kok: Lonneke
“Halloumi kwam ik regelmatig tegen (op menukaarten, in online recepten en in winkels), maar ik liet het altijd aan me voorbijgaan. Het leek me smakeloos wit rubber… Nu Jeannette de ingrediënten van deze week had gedicteerd, moest ik er toch echt mee aan de slag. En wat een aangename verrassing was dat! Het grillen verbetert de structuur en geeft het een lekker hartige bite. De geroosterde bloemkool en de verse kruiden maken deze lauwwarme linzensalade met gegrilde halloumi en granaatappel geknipt voor Ottolenghi-liefhebbers.”
ingrediënten (4 personen)
- 250 g halloumi, in plakjes
- de pitjes van een ½ grote granaatappel (of een ½ bakje granaatappelpitjes á 120 g)
- 400 g linzen uit blik of pot, uitgelekt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 middelgrote bloemkool
- 2 tl gemalen komijn
- 6 el olijfolie
- 20 g platte peterselie, fijngehakt
- 40 g rucola
- zout en peper
voor de dressing:
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 4 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamicocrème
- 1 el citroensap
- 2 tl honing
- 1 tl mosterd
recept
Warm de oven voor op 200°C. Snij bloemkool in kleine roosjes en doe ze in een grote kom. Meng 4 eetlepels olijfolie met de komijn en roer deze marinade door de bloemkoolroosjes. Rooster de bloemkool ongeveer 15-20 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak hierin de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg de knoflook toe, bak nog een minuut. Voeg de linzen toe en warm even op.
Gril de halloumi in een grilpan (koekenpan kan ook) op middelhoog vuur ongeveer 2-4 minuten en elke kant tot ze een mooi bruin grilpatroon laten zien.
Roer de peterselie door de linzen en doe het geheel over in een platte schaal waar je de rucola al in gelegd hebt. Schik de geroosterde bloemkool en gegrilde halloumi over de linzen en besprenkel met de dressing. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper (wellicht kan de bloemkool wat zout gebruiken).
Strooi de granaatappelpitjes over de salade en serveer meteen, nog (lauw)warm.