lauwwarme salade van couscous met babyboerenkool en pompoen

baby boerenkool is minder sterk van smaak en daardoor heel geschikt in salades of shakes

ingrediënten van de week: boerenkool & spek
kok:
Lobke

“Mijn bijna dagelijkse tafelgenoot (Fred) lust twee groentes absoluut NIET: paprika en boerenkool. En beiden zijn we niet dol op vette spekjes. Deze week zou ik dus voor een uitdaging hebben gestaan… Ware het niet dat Fred een tijd terug babyboerenkool in onze keuken bracht om te verwerken in gezonde vitamineshakes. Babyboerenkool! Dé oplossing. Het is minder sterk van smaak dan gewone boerenkool en mooi frisgroen. De spekjes heb ik helemaal uitgebakken. Zo lekker knapperig, droog en superzout vind ik ze heel goed passen bij het zure van de citroen en het ‘zoete’ van de pompoen. We vonden dit allebei echt héérlijk!”

ingrediënten (2 personen)

  • 200 g couscous
  • 80 g baby boerenkool
  • 0,5 flespompoen
  • 2 eetl olijfolie
  • 1-2 eetl gedroogde dragon
  • 8 eetl citroensap
  • 1 kleine rode ui
  • 150 g spekjes
  • 1 theel honing
  • peper

recept

Snipper de ui en meng met het citroensap. D eui moet bijna onder staan. Zet in de koelkast en schep af en toe om. Laat minimaal 30 minuten marineren.

Verwarm de oven voor op 180C.

Schil de pompoen en verwijder de zaden en draden. Snijd in blokjes en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met de dragon en olijfolie en rooster in circa 20 minuten gaar.

Bak de spekjes helemaal uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier en meng ze in een schaaltje met de honing.

Doe de couscous in een kom, breng 200 ml water aan de kook en schenk op de couscous. Laat de couscous het water opnemen en roer door met een vork. Voeg peper en eventueel nog wat olie toe.

Schep de boerenkool door het ui-citroenmengsel. Meng alles door de couscous.

 

Tip: maak een gezonde shake van 80 g babyboerenkool, sap van 4 sinaasappels, 1 mango en 1 kiwi