
lentestamppot met erwtjes en raapstelen
stamppot kan elk seizoen, ook met lentegroenten als verse erwtjes en raapstelen. Heerlijk met nep ‘speckjes’!
ingrediënten van de week: aardappel & erwtjes
kok: Lonneke
“Hoewel ik vaak vegetarisch eet, ben ik helemaal niet van het ‘nep-vlees’. Liever combineer ik peulvruchten, noten, ei, kaas of tofu in vegetarische gerechten dan een of andere vega-schijf. Maar in deze lentestamppot met erwtjes en raapstelen wilde ik graag eens de ‘gerookte speckjes’ van de Vegetarische Slager proberen. Ik had mijn disgenoten vooraf niet verteld dat het geen echte spekjes waren, maar iedereen was enthousiast. Ook over de combinatie met de romige erwtjes en knapperige raapsteeltjes. Een perfect gerecht om kinderen veel groente te laten eten 😉 ”
ingrediënten (4 personen)
- 1 kg aardappelen (kruimig of iets kruimig)
- 200 g verse doperwten
- 125 ml kookroom of crème fraîche
- klontje roomboter
- 1 pakje ‘Gerookte Speckjes’ van De Vegetarische Slager
- olijfolie om in te bakken
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 bosjes raapsteeltjes, gesneden
- zeezout en versgemalen peper
- fijngesneden verse munt en/of limoenrasp
recept
Bak de vegetarische ‘speckjes’ in wat olijfolie in een koekenpan tot ze bruin en knapperig zijn. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Doe ze in een pan en giet er water bij tot ze half onder staan. Voeg zout toe en kook de aardappelen met het deksel op de pan in ongeveer 15-20 minuten gaar. Kook ondertussen de doperwten gaar in een pan water (of stoom ze de laatste 10 minuten met de aardappelen mee in een stoommandje boven de pan).
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met kookroom of crème fraîche en een klontje boter. Roer de erwten en de gesnipperde rode ui door de gestampte aardappels en breng op smaak met peper en zout. Schep vervolgens de fijngesneden raapsteeltjes door de stamppot en warm nog even door. Meng als laatste de fijngesneden munt en/of limoenrasp door de stamppot. Zorg dat de krokant gebakken spekreepjes goed heet zijn en serveer samen met het bakvet bij de stamppot.