linzen met champignons, spinazie en amandel

deze lauwwarme salade van linzen is snel klaar en súpergezond!

kok: Lobke
ingrediënten van de week: linzen & amandel

“Eigenlijk kook ik pas met linzen sinds ik met Jeannette en Lonneke dit blog gestart ben. Daarvoor dacht ik niet dat je er iets echt lekkers mee kon maken … Tegenwoordig maak ik regelmatig een gerecht met peulvruchten; omdat ze erg gezond zijn en omdat je er heel veelzijdig mee kunt koken – wist je trouwens dat 2016 het jaar van de peulvrucht is? :). Linzen zijn er in diverse soorten (en smaken). Ze combineren makkelijk met veel verschillende groenten en/of fruit, waardoor linzen ideaal zijn als basis voor snelle, heerlijke en toegankelijke lauwwarme maaltijdsalades. Zoals het gerecht dat ik deze week aan je voorschotel, of de ‘salades’ met linzen van Jeannette of Lonneke. En zoek je nog wat verder op onze site, dan vind je nog meer ‘linzen-inspiratie’.”

ingrediënten (2 personen)

  • 160-180 g Franse linzen
  • 100 g verse babyspinazie
  • 250 g kastanjechampignons
  • 75 g (blanke) amandelen
  • 80 g harde geitenkaas met fenegriek en komijn
  • 1 kleine appel (Elstar)
  • 1-2 eetl tijm
  • olijfolie
  • peper en zout
  • (evt 1 teentje knoflook)

recept

Maak de champignons schoon met wat keukenrol en snijd ze in plakjes.

Breng (ongezouten) water aan de kook en kook de linzen in circa 20 minuten gaar. Check even na 18 minuten of ze al gaar zijn, zodat je ze niet kapot kookt. Ze mogen best nog een beetje een bite hebben.

Verhit olie (en evt geperste knoflook) in een koekenpan, hapjespan of wok en bak de champignons met de tijm circa 5 minuten.

Snijd de appel in parten en de geitenkaas in blokjes.

Zet het vuur onder de champignons uit, leg de spinazie op de champignons, maal er peper en zout over en dek de pan af, zodat de spinazie wat slinkt.

Giet de linzen af en zout ze. Meng ze met de champignons, spinazie, appelparten, kaasblokjes en amandelen.