linzencurry met kip en amandelen

curry van romige rode linzen en kokosmelk met gepocheerde kip en geroosterde amandelen: proteïnerijk comfortfood!

 

ingrediënten van de week: linzen & amandel
kok: Lonneke

“In deze linzencurry met kip en amandel zitten rode linzen en wel drie (of vier!) eetlepels garam massala. Dat maakt hem heerlijk kruidig en door de korte kooktijd van de rode linzen makkelijk te maken. Ik ben echt fan van rode linzen, zie elders op dit blog mijn snelle rode linzensoep. Vanwege hun hoge gehalte vezels en plantaardige proteïnes zijn linzen supergezond. Ook zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel honger hebt. In combinatie met rijst en gepocheerde kip is het mega-proteïnerijk comfortfood. De kip kun je in deze curry trouwens ook weglaten. Linzen zijn volwaardig vega-voedsel. 🙂 De geroosterde bloemkool maakte ik al eerder bij dit Ottolenghi-style gerecht. Wat mij betreft dé manier om bloemkool te eten!”

ingrediënten (4 personen)

  • 250 g rode linzen
  • 50 g (blanke) amandelen (ongeroosterd, zelf roosteren is easy en veel lekkerder!)
  • 1 (kleine) bloemkool, in roosjes
  • 1 tl gemalen komijn (djintan)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 el garam masala (bijv. Jonnie Boer Garam Masala)
  • 1 el gemberpoeder (of 2 cm verse gember, geschild en geraspt)
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 g (zilvervlies)rijst
  • 1 of 2 kipfilets
  • 2 blokjes groente- of kippenbouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 tl gedroogde chilivlokken of chilipeper
  • sap van een halve citroen
  • 15 g koriander, de blaadjes fijngehakt
  • olijfolie, versgemalen peper en zeezout

recept

Warm de oven voor op 175ºC. Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten beetgaar. Giet af, besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie en vermeng met wat peper en zout en de gemalen komijn. Spreid de bloemkoolroosjes over een bakplaat en rooster ongeveer 15-20 minuten in de oven.

Rooster de amandelen in een pan al roerend op laag vuur goudbruin. Bestrooi de geroosterde amandelen met zeezout en zet weg tot gebruik.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit de ui een paar minuten zacht. Voeg de knoflook, garam masala, gember en zeezout toe. Roer met een houten spatel tot het gaat geuren. Voeg vervolgens de tomaten uit blik, de rode linzen en een halve liter bouillon toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat de curry ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe en voeg eventueel extra bouillon toe als de curry te dik wordt.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Breng in een aparte pan ruim een halve liter water met 2 bouillonblokjes aan de kook voor het pocheren van de kip (ik gebruik hiervoor meestal wat meer geconcentreerde bouillon). Leg de kipfilet erin en houdt de bouillon ongeveer 15 minuten tegen de kook aan (niet koken!). Haal de kipfilets uit de pan en snijd ze in plakjes.

Doe nu de kokosmelk en stukjes gepocheerde kip en bosui door de linzencurry. Laat de curry weer even pruttelen zodat hij dikker wordt. Breng de linzencurry op smaak met zwarte peper en chilipeper en roer het citroensap er door. Schep de linzencurry in kommen en bestrooi met koriander, geroosterde amandelen. Serveer met de (zilvervlies)rijst en geroosterde bloemkool.

 

Tip: ook lekker met blokjes gekookte aardappel in de curry.