
linzensalade met avocado en geitenkaas
lunchtime, maar geen trek in brood? Probeer deze frisse en voedzame salade met linzen, avocado en geitenkaas
gerecht van de week: lunch zonder brood
kok: Lonneke
“Tegenwoordig zijn er volop alternatieven voor een voedzame lunch zonder brood te verkrijgen. Met granen als quinoa, couscous, bulghur en peulvruchten kun je in salades eindeloos combineren. Het succes van de biologische saladebar-keten SLA is gebaseerd op dit concept. Daar kies je eerst je slasoort en vervolgens een graan, peulvrucht, groenten, eventueel kaas, een dressing en toppings als zaden en pitten en kiemen. Vooral voor wie weinig of geen vlees eet zijn linzen een gezonde, voedzame optie. Voor mijn linzensalade met avocado en geitenkaas koos ik als basis een zakje jonge bladsla. Op de foto zie je ook dat er babyboerenkool in de salade zit… Dat is hoogzomer natuurlijk al lang niet meer ‘in season’ dus ik zou als alternatief voor veldsla of babyspinazie gaan.”
ingrediënten (4 personen)
- 1 zak gemengde (jonge) bladsla
- 1 blikje linzen (ca. 300 g)
- 125 g zachte geitenkaas (naturel), in stukjes
- 1 avocado, in partjes
- 1 rode paprika, in kleine reepje
- 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
- handje verse kruiden (peterselie, munt en/of oregano)
- 6 el extra vierge olijfolie
- 1 a 2 el balsamicoazijn, witte wijn azijn, limoen- of sinaasappelsap
- 1 tl honing
- ½ tl mosterd
- versgemalen peper en (zee) zout
recept
Maak eerst de dressing door de olijfolie, azijn of sap, honing, mosterd, verse kruiden en peper en zout met een staafmixer tot een gladde dressing te mixen. Meng alle ingrediënten samen in een grote kom of schaal en schenk er de zelfgemaakte kruidendressing over.
Je hoeft er geen (stok)brood bij te eten, maar het kan natuurlijk wel 😉