
linzensoep met amandel
Altijd goed, linzensoep. Helemaal deze Marokkaans gekruide variant met amandel en sinaasappel
ingrediënten van de week: linzen & amandel
kok: Jeannette
“Blue monday hebben we ook weer achter de rug gelukkig, dus we kunnen weer over tot de orde van de dag: hoe komen we de rest van januari nog een beetje fijn door. Nou, bijvoorbeeld met deze kruidige linzensoep. Geïnspireerd door een linzensoepje dat ik afgelopen weekend at bij vrienden, bedacht ik deze hartverwarmende linzensoep. Boordevol geurige specerijen én… sinaasappelsap. Ook nog eens zo klaar, zodat je weer snel onder je dekentje op de bank kunt kruipen (met een kop warme soep uiteraard).”
ingrediënten (lunchgerecht voor 4 personen)
- 1 kleine ui of sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 winterpeen
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 3 geroosterde paprika’s (pot)
- 175 g rode splitlinzen
- 2 groentebouillontabletten
- 2 perssinaasappels
- 2 el amandelschaafsel
- 1 bos verse koriander van de Turk
recept
Snipper ui en knoflook. Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit ui en knoflook. Voeg de winterpeen na ca. 5 minuten toe en bak deze even mee. Voeg nu de kruiden toe en fruit deze 1 minuutje mee, zodat ze hun aroma’s en smaak loslaten. Voeg nu de paprika’s, linzen, bouillontabletten en 1 liter water toe. Breng het gerecht aan de kook en laat circa 20 minuten op zacht vuur pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe aan de soep. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan en was en droog de koriander.
Verdeel de soep over 4 grote kommen, rasp er eventueel wat sinaasappelschil over (als je bio sinaasappels hebt) en bestrooi met amandelschaafsel en verse koriander naar smaak. Lekker met Turks brood.