luchtige pannenkoekjes met gegrilde pruimen

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: pruim & karnemelk

“Wij hadden vroeger een pruimenboom in de tuin, van de soort Reine Victoria. En die boom was zó enthousiast dat ‘ie uiteindelijk is bezweken onder zijn eigen gewicht. Ieder jaar weer kwam daar een oogst vanaf, daar kon je de hele provincie Utrecht van pruimen van voorzien, zo ongeveer. Mijn moeder kocht een hele grote ketel, sapcentrifuge genaamd, en maakte overheerlijk pruimensap. En ik heb me wat pruimenjam gegeten in mijn leven. De pruimenboom heeft lang geleden plaats gemaakt voor een mispelboom, maar mijn liefde voor Reine Victoria is gebleven. Deze week maakte ik luchtige karnemelkpannenkoekjes. Met gegrilde Reine Victoria. En dat was lekker!”

recept (4 personen – 8 kleine pannenkoekjes)
2 eieren, 80 g bloem, 1 tl bakpoeder, 100 ml karnemelk, 1 zakje vanillesuiker, 20 g boter, zonnebloem- of arachideolie, 12 pruimen, paar takjes verse tijm, vloeibare honing, kaneel

Splits de eieren. Zeef de bloem en bakpoeder boven de eierdooiers en klop de ingrediënten goed door elkaar. Smelt ondertussen de boter (maar laat niet bruisen of bruin worden!!). Klop de karnemelk door het deegmengsel, voeg de vanillesuiker en boter toe en klop alles goed door. Voeg een snuf zout toe aan de eiwitten en klop ze in een vetvrije kom stijf met de mixer. Spatel de stijfgeslagen eiwitten door het deegmengsel. Verhit een klein beetje olie in een grote pan en bak drie kleine pannenkoekjes. Herhaal deze stap ca. 2 keer, totdat je beslag op is. Gebruik een kleine pollepel, dan kun je ca. 8 kleine pannenkoekjes halen uit het beslag. Houd de pannenkoekjes au bain marie warm op een bord. Verhit ondertussen de grill. Halveer de pruimen en verwijder voorzichtig de pitten. Bestrooi ze met een snuf kaneel en blaadjes tijm en gril ze op de ‘vlees’kant in een paar minuten bruin. Serveer de pannenkoekjes met de gegrilde pruimen, besprenkel rijkelijk met honing en kaneel en bestrooi met nog enkele blaadjes tijm. Lekker als zondagochtend-ontbijt of onderdeel van een uitgebreide brunch.