luchtige roomrijst met rumrozijnen

luchtige roomrijst met rumrozijnen, een luxe variant op de klassieke rijstebrij

ingrediënten van de week: melk & rozijnen
kok: Jeannette

“Deze week maakte ik luchtige roomrijst met rumrozijnen. Met dank aan mijn lieve schoonmoeder, een trouwe fan van ons blog, die ik regelmatig raadpleeg als ik meer wil weten over de traditionele Hollandse keuken en alles wat daar bij komt kijken. Zo ook voor dit gerecht. Deze luchtige roomrijst is een variant op de alom bekende rijstebrij uit den ouden doosch. Wel luchtig, niet licht, dus misschien niet het eerste toetje waar je aan denkt voor deze eerste officiële lentedagen. Maar laten we wel wezen: waarschijnlijk hebben we nog wel wat koude dagen te gaan voordat we echt aan zomerweer mogen denken. Een ideaal gerecht dus voor een winterse lentedag.”

ingrediënten (nagerecht 4 pers.)

  • 100 g grote blanke rozijnen
  • ca. 75 ml rum
  • 70 g dessertrijst
  • 500 ml volle melk
  • merg van 1 vanillestokje
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el suiker
  • 1 ei, gesplitst
  • 100 ml slagroom, stijfgeklopt

recept

Breng de rozijnen met de rum aan de kook. Zet het vuur af als de rum kookt en laat de rozijnen een tijdje wellen. Dit kun je ook een dag van tevoren doen.

Maak ondertussen de rijstebrij. Verwarm de melk met de rijst, de schil van een halve citroen, het kaneelstokje, de vanillemerg en de suiker totdat hij kookt. Laat de rijstebrij, onder regelmatig roeren, in ca. 12 minuten gaar worden. Klopt de eidooier los en meng hem al kloppende door de rijstebrij. Zet het vuur uit, verwijder de schil en het kaneelstokje en schep er voorzichtig het stijfgeslagen eiwit door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom lobbig en schep hem door de afgekoelde rijst. Verdeel de rijst over 4 glaasjes of bakjes en verdeel er de rozijnen (zonder de rum) over en rasp de resterende schil van de citroen erover.