uienbrood met mais en rozemarijn

de rode ui geeft dit brood veel smaak (en kleur), de mais zorgt voor een zoet, zonnig element

 

ingrediënten van de week: mais en rode ui
kok: Lobke

 “Losse maiskorrels in een salade of gerecht heb ik nooit echt lekker gevonden, maar als kind vond ik een maiskolf met boter en suiker ultiem lekker. Zéker van de barbecue. Ik heb geen idee wat er gebeurd is, maar sinds ik op mezelf woon, eet ik geen maiskolf meer. Wat ik wel graag eet, is maisbrood. Ik heb geprobeerd met maismeel een brood te maken, maar dat werd erg droog. Toen overwoog ik even polenta te proberen (dat staat al een tijdje op mijn to-do-lijstje), maar ik had nu eenmaal brood in mijn hoofd. En daar had ik zin in. Ik heb het basisrecept van mijn olijvenbrood aangehouden en daarop gevarieerd. Het resultaat is een luchtig, soepel mais-uienbrood. Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld pompoensoep of pasta, maar ook als lunch, met geitenkaas en tomatentapenade bijvoorbeeld.”

ingrediënten

  • 550 g tarwebloem
  • 275 ml water
  • 7 g droge gist (1 zakje)
  • 2 eetl zout
  • ca 100 g maiskorrels (uit blik of pot)
  • 2 redelijk grote rode uien (ca 200 g)
  • 2 eetl witte wijnazijn
  • 1 eetl citroensap
  • 3 eetl olijfolie
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • klontje roomboter
  • beetje zeezout

recept

Snijd de blaadjes van 3 takjes rozemarijn fijn. Snipper 1 ui grof. Meng de witte wijnazijn en het citroensap met 1 eetl olijfolie. Voeg de ui en rozemarijn toe en roer goed om. Laat minimaal 15 minuten marineren.

Snijd 1 ui in ringen. Houd een aantal hele ringen apart voor de garnering, halveer de andere ringen en bak ze kort aan in een klontje boter. Laat uitlekken op keukenpapier.

Hou circa 1 eetlepel mais apart voor de garnering. Hak/pureer de rest van de korrels met de keukenmachine of staafmixer tot een grove pulp.

Meng bloem, zout en gist in een mengkom. Maak een kuiltje en schenk er 2 eetl olijfolie en het water in. Laat de gemarineerde ui-stukjes met rozemarijn uitlekken in een fijne zeef en voeg ze samen met de maïspulp toe. Meng alles met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg (ca 10 minuten). Als het te nat is, voeg wat bloem toe. Het moet niet plakkerig zijn, maar ook niet heel droog.

Vet een glazen kom licht in, kneed de gebakken uienringen door het deeg, maak er een bal van en leg deze in de kom. Dek af en laat circa 1 uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom, druk het plat en vouw het in drieën. Leg het op een bakplaat met bakpapier en vorm er een redelijk plat brood van. Garneer met de rauwe ui-ringen, maiskorrels en blaadjes verse rozemarijn van 1 takje.

Dek af met ingevet vershoudfolie en laat weer circa 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200C. Haal het folie van het brood, bestrooi met zeezout en zet het in de voorverwarmde oven. bak in circa 35 minuten goudbruin en gaar.