maki sushi met zalm en avocado

sushi eet ik het liefst in de mooie maanden van het jaar;
bij voorkeur met zalm en avocado

 

ingrediënten van de week: zalm en avocado
kok: Lobke

“Zelf sushi maken is superleuk om te doen, sushi eten is een maximale traktatie! Eigenlijk vind ik sushi met rauwe tonijn het állerlekkerst, maar dat eet ik niet meer sinds deze vis een bedreigde soort is geworden. Zalm is voor mij een mooie tweede, zeker in – de redelijk klassieke – combinatie met avocado. Ik vind het het lekker om de smaken van de ingrediënten wat aan te dikken – voordeel van zelf maken! :-)): een klein beetje zout op de vis, een drupje citroensap op de avocado en een paar eetlepels zoete rijstazijnsiroop door de rijst. Maar het leukste aan zelf sushi maken, vind ik het bekleden en rollen van de nori vellen. Ook omdat er echt niets fout mee kan gaan. Zeker niet als je bedenkt dat ook een wat minder mooi gelukte maki-rol hemels smaakt!”

 ingrediënten (2-4 personen)

 • 300 g sushi rijst*
 • 4 eetl Japanse rijstazijn*
 • 4 eetl suiker
 • 200 g superverse zalmfilet
 • 0,5 avocado
 • zout
 • citroensap
 • 10-15 g ingelegde rode gember*
 • wasabi-pasta* naar smaak
 • 4 nori-vellen*
 • sojasaus* naar smaak
 • extra nodig: bamboematje* om de maki sushi te rollen
kant-en-klare sushi kit

kant-en-klare sushi kit

* Deze ingrediënten kun je behalve bij de toko ook vaak gewoon bij de supermarkt halen. Als je niet eerder zelf sushi hebt gemaakt, of graag afgepaste hoeveelheden van deze ingrediënten in huis haalt, dan is een kant-en-klare sushi kit best een aanrader.

recept

Spoel de rijst een aantal keer af, totdat er helder water uit het vergiet komt. Breng 450 ml licht gezout water aan de kook en doe de rijst erin. Kook circa 15-17 minuten. Giet af en laat afkoelen in een ondiepe schaal. Schep af en toe om met een houten lepel.

Meng de rijstazijn met de suiker en breng al roerend aan de kook op matig vuur. Blijf roeren tot de suiker opgelost is. Meng de siroop door de rijst. Verdeel de rijst in 4 porties.

Snijd de zalm in repen van circa 1 cm dikte en bestrooi met een klein beetje zout. Lepel de halve avocado uit zijn schil, snijd hem in dunne plakjes en besprenkel met een klein beetje citroensap.

Leg een vel nori op het bamboematje en verdeel 1 portie rijst erover in een dunne laag. Laat aan elke zijde van het vel een smal strookje vrij. Met rollen wordt alles nog wat naar de zijkanten gedrukt. Druk in het midden van de rijst een ondiep geultje en wrijf er wat wasabipasta in. Leg een reep zalm over de hele breedte, daarop wat gember, daarop avocado en daarop weer zalm.

nori-vel met rijst en zalm-avocado-stapeltje

nori-vel met rijst en zalm-avocado-stapeltje

Vouw het vel nori met rijst direct over het ‘zalm-avocado-stapeltje’ heen met behulp van het matje en druk goed aan. Rol vervolgens met lichte druk verder op. Wanneer je het einde bereikt, bevochtig dan het strookje nori op het einde van het vel met wat water. Hiermee plak je de rol dicht wanneer je doorrolt en aandrukt. Bevochtig een scherp mes en snijd de ‘lege’ uiteindes van de rol. Snijd vervolgens 8 ongeveer even dikke stukken uit de rol. Herhaal 3 keer.

Serveer de maki sushi met sojasaus en eventueel extra wasabipasta.