makkelijke viskoekjes met gestoofde schorseneren

voor wie friet wil eten, maar er wel snel ‘iets’ met groente en vis bij wil doen… voilà makkelijke viskoekjes met gestoofde schorseneren

ingrediënten van de week: schorseneren & witvis
kok: Lonneke

“Keukenmeidenverdriet. Dat is de term waar ik het eerst aan moet denken bij schorseneren. Daar waar Jeannette en Lobke reppen over armeluis asperges en oma-groente, maak ik me druk over de vervelende schoonmaakklus… Bij het schillen van de schorseneer merk je meteen waar de bijnaam keukenmeidenverdriet vandaan komt; wát een hinderlijke plaktoestand. Plastic wegwerphandschoenen zijn niet overbodig. Maar er zijn meer schoonmaaktrucjes, bijvoorbeeld de schorseneren onder water houden tijdens het schillen. Van de vis maak ik viskoekjes. Eenvoudigweg alles mixen in de keukenmachine en met een lepel in de pan scheppen. Ook dit lukt zonder je handen vies te maken, niks geen ‘verdriet’ meer dus.”

ingrediënten (4 personen)

viskoekjes:

  • 400 g witvis (bijv. tilapia of pangasius met ASC-keurmerk)
  • 1 ei + 1 eiwit
  • 4 el bloem
  • rasp van 1 citroen
  • 3 tl vissaus
  • olijfolie
  • peper en (zee)zout

schorseneren:

  • 8 schorseneren
  • 6 plakjes bacon
  • het sap van 2 citroenen
  • een klont roomboter
  • 1 eidooier
  • handje vers gehakte peterselie

recept

Schorseneren: laat de wasbak vol koud water lopen, schil de schorseneren onder water met een dunschiller en snijd ze in stukken. Breng ze in ruim water aan de kook met ¾ van het citroensap en wat zout. Kook de schorseneren ca. 25 min. Giet ze daarna af en laat ze uitstomen.
Smelt de boter in een hapjespan of koekenpan met deksel. Snijd de bacon in kleine stukjes en bak ze ca. 5 minuten tot ze helemaal knapperig zijn. Voeg dan de schorseneren toe laat ze een paar minuten zachtjes pruttelen (met deksel erop).
Was de peterselie en snijd fijn. Klop de eidooier los met de rest van het citroensap en wat zout. Haal de koekenpan met schorseneren van het vuur en roer er het dooiermengsel doorheen. Laat dan op zacht vuur al roerend het mengsel binden met de schorseneren. Bestrooi voor het serveren met peterselie.

Viskoekjes: mix de vis met het ei, de bloem, vissaus, citroenrasp en peper en zout fijn in een keukenmachine. Verhit een flinke scheut olie in een pan. Schep met een lepel hoopjes vismengsel in de pan en druk ze plat. Bak aan weerszijden. Klaar!

N.B. zorg er halverwege voor dat iemand friet gaat halen 🙂