mango milkshake met saffraan

romige mango milkshake met een ‘kus van de zon’

 

gerecht van de week: milkshake
kok: Lonneke

“Zoek de mango’s voor deze milkshake met zorg uit; het vruchtvlees moet een beetje meegeven als je het indrukt. Let niet op de kleur, ook een mango die helemaal groen is kan perfect rijp zijn. Deze mango milkshake heb ik met koude amandelmelk gemaakt, maar je kunt ook gewoon koemelk gebruiken. Kies dan voor volle melk en zorg dat de melk ijskoud is. Cashewmelk is ook lekker (zelf vind ik sojamelk, havermelk of rijstmelk minder geschikt voor deze shake). De saffraan voegt niet alleen kleur en smaak toe, maar is ook nog eens een heel heilzame specerij. Goede kwaliteit saffraan is onder meer een antioxidant en antidepressivum. Baci di sole noemt mijn zus de producten met saffraan van hun biologische boerderij in Italië. Met een ‘kus van de zon’ dus!”

ingrediënten (4 kleine glazen)

  • 2 rijpe mango’s
  • 400 ml amandelmelk (of gewoon volle melk)
  • 2 dadels, ontpit
  • plukje saffraan
  • eventueel: ijsblokjes, gecruncht

recept

Maak een infusie van de saffraan door de saffraandraadjes in een kopje met 4 eetlepels gekookt (en iets afgekoeld) water te laten trekken. Dit kan je eventueel ook een dag van tevoren al doen.

Ontdoe de mango’s van pit en schil en snijd het mango vruchtvlees in stukjes. Ik vind deze manier van mango snijden handig. Doe de mangostukjes met de dadels en de ijskoude (amandel)melk in een hoge kom en mix met een staafmixer tot een gladde massa (of mix het in een blender).

Schenk de mango milkshake in glazen en giet wat saffraan infusie met saffraandraadjes bovenop de shake. Je kunt eventueel van te voren wat gecrunchte ijsblokjes in het glas doen.