meiraapsalade met appel en hazelnoot

superfrisse salade met een bite, want rauw smaakt meiraap ook een beetje pittig. Lekker met appel en geroosterde hazelnoten

 

ingrediënten van de week: meiraap & appel
kok: Lonneke

“Meiraap, een wit met roze voorjaarsknolletje, kan je zowel rauw als bereid eten. Rauw smaakt ie fris, sappig en pittig. De smaak lijkt dan een beetje op die van radijs, al vind ik het wat minder scherp. Dunne plakjes rauwe meiraap kan je bijvoorbeeld als frisse garnering op je belegde boterham doen. Kook of stoof je de meiraapjes dan wordt de smaak zachter. Jonge meiraapjes hoef je niet te schillen. Ze zitten bomvol gezonde stoffen als foliumzuur en koper. Koper gebruikt je lichaam bijvoorbeeld voor de aanmaak van hemoglobine, een stof in het bloed dat zuurstof transporteert, en voor de opname van vitamine C. Lijkt me prima als extra voorjaars-boost!
Deze meiraapsalade met appel en hazelnoot at ik als bijgerecht bij gebakken aardappelen en ‘draadjesvlees’. Maar het is natuurlijk ook lekker als licht hoofdgerecht of lunchgerecht, bijvoorbeeld met wat vers brood uit de oven.”

ingrediënten (4 personen)

  • 8 tot 10 meiraapjes
  • 2 friszoete appels
  • 100 g hazelnoten
  • 4 bosuien
  • dressing van 6 el extra vierge olijfolie, 2 el citroensap, 1 el yoghurt, 1 el gembersiroop en 2 tl mosterd
  • zout en versgemalen peper

recept

Was de meiraap goed en snij een plakje van de boven- en onderkant (je hoeft niet de hele meiraap te schillen, behalve als ze wat ouder of groter zijn en een taaiere schil hebben). Snijd de rapen met een scherp mes in dunne plakjes.
Was de appels, snij ze doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de ongeschilde appelparten in plakjes. Meng appel en meiraap in een kom. Snijd de bosui in dunne ringetjes en doe ze bij de meiraap met appel.
Klop een dressing van de olijfolie, citroensap, yoghurt, gembersiroop en mosterd en schep het door de salade van appel en meiraap. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze met wat zout in een droge pan. Strooi de noten over de salade. Voeg eventueel nog wat versgemalen zwarte peper toe. Lekker met vers brood uit de oven.