mini pavlova met passievrucht

mini pavlova met passievrucht, een romantisch – en lekker! – dessert voor je Valentijn ♥

 

ingrediënten van de week: passievrucht & citroengras
kok: Lonneke

“Met het ingrediënt passievrucht als opdracht – en Valentijnsdag in het vooruitzicht – wilde ik graag kleine pavlova’s (een soort meringues) maken. Maar… wat te doen met citroengras, het andere ingrediënt van deze week? Want vers citroengras kook of stoof je mee in een gerecht en wordt meestal voor consumptie verwijderd. Net zoals je een laurierblad gebruikt. Een stengel citroengras (of sereh, de Indonesische naam) kan ik moeilijk uit het eiwitschuim frutselen. Gelukkig bestaat er ook citroengraspoeder. Dat laat je gewoon in het gerecht. Hoewel citroengras meestal in hartige, Aziatische recepten voorkomt, had ik het al eens eerder in een zoete appeltaart gebruikt (in plaatst van kaneel, voor een meer frisse variant). Ter vervanging van een stengel citroengras kan je in de meeste receptuur één theelepel citroengraspoeder gebruiken. Citroensap is geen goede vervanger, want dat geeft een te zuur makend effect. Gebruik eventueel geraspte citroenschil. In de mini pavlova met passievrucht en mascarponeroom zorgt citroengras voor een subtiel citroenaroma.”

ingrediënten (12 mini pavlova’s)

  • 4 passievruchten
  • 1 tl citroengraspoeder/serehpoeder
  • 2 eiwitten
  • snuf zout
  • 100 g fijne suiker of witte basterdsuiker
  • 1 tl maïzena
  • ½ tl witte wijnazijn
  • 125 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 250 g mascarpone
  • ¼ tl vanillepoeder (of vanille essence)
  • ter decoratie: blaadjes munt, in dunne reepjes gesneden

recept

Verwarm de oven voor op 175ºC.
Klop de eiwitten met het zout tot het pieken begint te vormen. Voeg de suiker in kleine beetjes toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf en glanzend is. Voeg dan al kloppend de maïzena, azijn, en het citroengraspoeder toe. Schep de het eiwitschuim in ongeveer 12 bergjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Zet in de oven en verlaag de temperatuur van de oven van 175 naar 150ºC. Droog het eiwit ongeveer 30 minuten in de oven. Zet de oven na 15 minuten nog lager naar circa 100ºC. Zet de oven uit en laat de pavlova’s een half uur in de (langzaam afkoelende) oven staan. Haal ze dan uit de oven om verder af te laten koelen tot gebruik.
Klop de slagroom stijf met twee eetlepels suiker en roer er de mascarpone en vanille door. Schep op elke pavlova een flinke lepel mascarponeroom en het vruchtvlees van een passievrucht. Decoreer de mini pavlova’s met de munt.