
moelleux au chocolat met walnootcrumble
moelleux au chocolat is een ultiem feestelijk chocoladedessert: ziet er fancy uit en is heel eenvoudig te maken
ingrediënten van de week: chocolade & walnoten
kok: Lobke
“Moelleux au chocolat vind ik – samen met pannacotta – een van de lekkerste desserts die er zijn. Dit is echter de eerste keer dat ik één van beide zelf maak. Ik heb de fondant-cakejes in 4 aardewerken ‘potjes’ gedaan die ik ooit uit Frankrijk meenam met het idee om ze te gebruiken voor… pannacotta of moelleux 🙂 De potjes komen gewoon uit de supermarché en bevatten oorspronkelijk vanillekwark of -pudding. Ik had ze tot nu toe nog nooit gebruikt dus. ‘Nadeel’ is dat je de cakejes er niet uit kunt halen, omdat het vormpje toeloopt. Mocht je het leuker vinden het cakeje uit de vorm te presenteren, gebruik dan een platter vormpje met eenzelfde inhoud (ca 150 ml). Voor het resultaat dat je dan krijgt: zie foto onderaan dit blog.”
ingrediënten (4 personen)
- 150 g donkere pure chocolade (85%)
- 150 g ongezouten roomboter
- 100 g suiker
- 4 eieren
- 50 g gepelde walnoten
- 15-20 g ongezouten roomboter
- 1 volle eetl bruine basterdsuiker
recept
Hak de chocolade in kleine stukken en de boter in blokjes. Smelt ze samen tot een saus in een pannetje op laag vuur. Klop de eieren met de suiker ‘dik’ en romig. Laat de chocolade-botersaus een beetje afkoelen (kamertemperatuur) en spatel door het eimengsel. Vet 4 soufflé- of crème brûlée-vormpjes redelijk dik in met boter. Schenk (of schep met een juslepel) het beslag in de vormpjes en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de walnoten met de suiker in de keukenmachine en hak/maal het tot een grof meel. Snijd klontjes van de boter en meng deze dit met je vingers of een vork door het walnotenmeel tot een kruimelig ‘deeg’. Spreid deze walnotencrumble uit op een bakplaat met bakpapier en zet ca 12 minuten in de oven. Schep op een bord en laat afkoelen.
Voor de moulleux au chocolat gebruik je het beste de heteluchtstand van je oven. Verwarm de oven voor op 200C. Zet de bakjes met het chocoladebeslag eerst eventjes buiten de koelkast voordat je ze in de oven zet. Bak de cakejes ca 8-10 minuten. De bovenzijde moet stevig zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 1 minuut staan. Haal ze uit hun vorm (leg een bordje erop en keer om) of laat ze gewoon in het bakje of schaaltje zitten, wat je het leukste vindt. Schep de crumble over de cakejes en serveer direct.
Tip Als je van likeurtjes houdt, serveer er dan liqor 43 bij of de huisgemaakte sinaasappellikeur van Jeannette