havermoutkoek met pistache en abrikoos

kok: Lobke
ingrediënten van de week: abrikoos & pistache

“Bij het nadenken over een gerecht met pistache en abrikoos was ik in een enorme snoepbui en had zin in iets lekkers bij de thee. Iets van chocolade. Of koekjes. Ik maak bij voorkeur alleen gebak en koekjes als ik op korte termijn bij iemand op bezoek ga of bezoek krijg. Anders eet ik alles in een keer achter elkaar op omdat het té lekker is. Gelukkig had ik in het weekend een verjaardag. Dus ik kon aan de slag! Ik besloot een havermoutkoek te gaan maken met pistache en abrikoos in plaats van hazelnoot en rozijnen. Toen de plaatkoek in de oven stond, heb ik ook nog snel een paar bonbons gemaakt met pistache en abrikoos… “

recept koek (circa 15-20 stuks)
100 g bruine basterdsuiker, 100 g ongezouten boter, 100 g zelfrijzend bakmeel, 60-70 g havermoutvlokken, 100 g (semi)gedroogde abrikozen zonder pit, 60 g gepelde pistachenoten

Verwarm de oven voor op 180C. Meng de suiker, zachte boter, 3/4 van de havermout en meel tot een stevig deeg. Kneed goed door en druk uit op een beklede bakplaat of in een beboterd quicheblik tot een koek van max 1 cm dik. Snijd de abrikozen in stukjes en (pel en) hak de pistachenoten grof. Als de abrikozen erg droog zijn, wel ze dan even in water of groene thee. Verspreid vruchten en noten over de koek en druk licht aan. Zet circa 15 minuten in de oven en verdeel de rest van de havermout over de koek. Bak nog circa 15 minuten. Laat afkoelen en breek of snijd de plaatkoek in kleine koeken.

 

recept bonbons (circa 10 stuks)
150 g donkere chocolade (minimaal 70%), 70 g gepelde pistachenoten, 1-2 gedroogde abrikozen

pistache-abrikoos-bonbonsLHBreek de chocolade in kleine stukjes en smelt ze in een kommetje boven kokend water au bain marie. Pel en hak de pistachenoten fijn en snijd de abrikozen in kleine blokjes. Meng de pistaches en abrikozenstukjes door de gesmolten chocolade en verdeel het mengsel over de vakjes van een ijsblokjesvorm. Laat minimaal 1 uur onafgedekt in de koelkast staan.
Voor de visjes op de foto heb ik eerst het pistachemengsel in de vormpjes gedaan en afgetopt met chocolade.