vegetarische nasi met dés, prei en cashewnoten

deze vegetarische nasi is een ideaal gerecht voor doordeweeks: snel klaar en eenvoudig om te bereiden

ingrediënten van de week: dés & bosui
kok: Lobke

 

“Er zijn een paar gerechten die ik al heel lang maak. Deze snelle ‘nasi’ is daar één van. Een heerlijk doordeweeks gerecht met een oosters tintje. Vroeger maakte ik hem met kip, nu meestal met dés-blokjes. Kan allebei! Als je kip gebruikt, bak de stukjes dan eerst apart in een koekenpan goed gaar en knapperig voordat je ze aan de prei toevoegt. Dit gerecht bevat niet veel groente, maar af en toe moet dat kunnen vind ik :). Wil je toch aan je versquotum komen: bak kastanjechampignons mee en/of eet er verse mango bij.”

ingrediënten (2-3 personen)

  • 175 g dés (Quorn)
  • 3 eieren
  • 200 g meergranenrijst
  • 100 g cashewnoten (ongezouten)
  • 1 prei
  • 1 eetl gembersiroop
  • 2 eetl sojasaus
  • 1 theel sambal oelek (optioneel)
  • 1 theel kurkuma
  • 2 theel paprikapoeder
  • peper & zout
  • 1-2 stengels bosui

voor erbij:

  • 1 zak cassave chips
  • chilisaus en kwark (naar eigen smaak)

recept

Snijd de prei heel fijn. Verhit olie in een pan en bak de prei kort aan. Bak de blokjes dés een paar minuten mee. Zet het vuur laag, voeg de kurkuma, 1 theelepel paprikapoeder, gembersiroop, (sambal) en de sojasaus toe en laat circa 10 minuten garen. Af en toe omscheppen.

Kook de rijst gaar in gezouten water en snijd de bosui in kleine ringetjes.

Breek de eieren boven een kom en klop ze los met wat peper en 1 theelepel paprikapoeder. Verhit olie in een klein koekenpannetje en bak het eimengsel tot een omelet. Keer halverwege om, bestrooi met zout.

Voeg de cashewnoten toe aan het prei-désmengsel. Giet de rijst af en voeg ook toe.  Snijd de omelet in reepjes en doe erbij. Schep alles om en maak eventueel nog extra op smaak met zout.

Garneer met de rauwe bosui, cassavechips en serveer er kwark en chilisaus bij.