
noedelsoep met gember en spruitjes
Deze pittige noedelsoep met gember en spruitjes is perfect voor koude (snotterige) dagen. Gooi erin wat je lekker vindt! Helemaal naar eigen smaak.
ingrediënten: gember & noodles/noedels
kok: Jeannette
“Vroeger, als ik ziek was, kreeg ik altijd lekkere peertjes of kersen op sap van mijn moeder. En mocht ik strips lezen in het grote bed. Tegenwoordig moet ik voor mezelf zorgen als ik ziek ben. En dat gaat me goed af. Niet alleen ga ik me te buiten aan peertjes op sap, ik eet ook graag een versterkend bouillonnetje. Weinig werk en een echte opkikker. Ik maak m gewoon met wat ik in huis heb. Voor dit blog bedacht ik deze combinatie. Heerlijk. Pittig, gezond, licht en tóch voedzaam. Ook lekker als je niet grieperig bent.”
ingrediënten (4 grote kommen)
- ca. 3 cm verse gember
- 1 rode peper
- handje kleine spuitjes
- 1 kleine paksoi of boksoi
- 1 handje taugé
- 1 pot (Struik) krachtbouillon
- ca. 150 g boekweitnoedels
- lichte sojasaus (toko)
- gembersiroop
- 1 limoen
- verse kroiander
- optioneel: paar druppels sesamolie
recept
Schil de gember en snijd in dunne plakjes. Snijd de peper in ringetjes en verwijder desgewenst de zaadjes (of een deel van de zaadjes). Maak de spruitjes schoon en snijd ze in vieren. Was de paksoi en snijd in smalle reepjes. Was de taugé.
Zet de bouillon op met 3 potten water (conform de aanwijzingen op de pot), de plakjes gember en de peperringetjes. Kook ondertussen de noedels en laat ze uitlekken.
Voeg na circa 5 minuten de spruitjes toe aan de bouillon en kook ze kort mee. Voeg na 3 minuten de paksoi toe en de taugé. Laat heel kort even meekoken. Voeg een scheutje gembersiroop en sojasaus toe (naar smaak). Verdeel de noedels over 4 kommen, schep de soep erop (vis eventueel de gember eruit. Ik eet ‘m altijd op) en druppel er naar smaak wat sesamolie over. Bestrooi met koriander. Snijd de limoen in partjes en serveer bij de soep.
tip
varieer met worteljuliënne, stukjes kip of biefstuk, gebakken paddenstoelen, bosui, stukjes omelet, Chinese kool etc etc.