
notentaart met appel en peer
deze notentaart met herfstfruit geeft troost bij de overgang naar de herfst
ingrediënten van de week: appel & peer
kok: Lobke
“Voor mij is het nog gewoon zomer (kop in het zand, ondanks de regen en verkleurende blaadjes). Nou ja, názomer dan. Maar culinair is er bij mij toch een seizoensswitch gaande, merk ik. De herfstkookkriebels komen gewoon als een biologisch gegeven opzetten. Ik ontdek dat ik alweer denk aan wild, aan paddenstoelen en aan het bakken van heel veel taarten en cakes voor bij warme thee en koffie. Deze notentaart is op en tot september én comfort food; hij verzacht zeker weten de overgang naar de herfst die eraan komt. Behalve drie soorten noten, gaat er ook herfstfruit in. Eén appel en één peer om precies te zijn (bij voorkeur van eigen boom). Het was een probeersel en ik kan je zeggen: dit is nu al mijn herfsttopper qua gebak!”
ingrediënten
deeg:
- snufje zout
- 1 ei
- 40 g suiker
- 75 g boter
- 175 g bloem
vulling:
- 200 gram noten
(75 g blanke amandelen, 75 g hazelnoten, 50 g walnoten) - 1 appel (Elstar)
- 1 peer (Conference)
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 eetl honing
- 1,5 theel kaneel
- lage taart- of quichevorm van 20-24 cm
recept
Kneed met een mixer met deeghaken of met de hand een soepel deeg van de bloem, zachte boter, suiker, ei en zout. Het moet niet plakken en niet te droog zijn. Maak een bol van het deeg, bestrooi met een beetje bloem en rol met de deegroller uit tot een lap die iets groter is dan je taartvorm.
Vet de taartvorm in en bekleed met het deeg. Druk goed aan. Maak wat gaatjes in het deeg met een vork en zet de vorm ongeveer een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175C.
Snijd de appel en de peer in kwarten, schil ze, verwijder de klokhuizen, snijd in blokjes en bestrooi met de kaneel. Meng in een pannetje de vanillesuiker met 2 eetlepels water en 1 eetlepel honing en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat pruttelen voortdurend omroeren.
Voeg de peer en appel toe, blijf omscheppen. Voeg na 2 minuten de noten toe en roer nog eens goed om, het mengsel moet een beetje stroperig worden.
Haal de vorm uit de koelkast en vul met het noten-appel-peermengsel. Zet in de voorverwarmde oven en bak in circa 45 minuten goudbruin. Laat de notentaart helemaal afkoelen, dan kun je hem eventueel uit de vorm halen.