omelet met kruiden en aardappel

ei in de hoofdrol á la Ottolenghi: dunne omelet gevuld met snijbiet, verse kruiden en aardappel

 

gerecht van de week: diner met ei
kok: Lonneke

“Even vooraf: eieren zijn níet de menstruatie van een kip. In de recente discussie over de uitspraken van de dames van The Green Happiness – vooral die over eieren – zal ik me maar niet mengen. Ze hebben inmiddels op hun site toegegeven dat die uitspraak ‘niet zo handig’ was. Zelf voel ik me meer dan uitstekend bij een paar eieren per week. Meestal bij de lunch, maar deze keer spelen eieren eens de hoofdrol bij het diner. Ik maakte dunne omeletten gevuld met geroerbakte snijbiet, verse kruiden en aardappel. Een recept dat geïnspireerd is op een gerecht van de gevierde Londense chef Yotam Ottolenghi. Echt heerlijk!”

 

ingrediënten (4 personen)

  • 8 eieren
  • 1 kg aardappelen
  • 600 g snijbiet (of wilde spinazie)
  • 2 el fijngehakte verse salie
  • 4 el fijngehakte verse oregano en/of peterselie
  • 125 ml crème fraîche (of plantaardige room)
  • sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • versgemalen peper en zout
  • plukje saffraandraadjes
  • optioneel: 1 tl kurkuma
  • 1 kopje (plantaardige) melk
  • olijfolie
  • ciabatta of stokbrood

recept

Verwarm de oven voor op 190ºC. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Was de snijbiet (of wilde spinazie) en snijd het in dunne reepjes. Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en week de saffraandraadjes zo’n 10 minuten in de warme melk.

Kook de aardappelblokjes ongeveer 5 minuten in een ruime pan met water en zout (en eventueel kurkuma). Voeg de snijbiet (of wilde spinazie) toe en breng op smaak met peper en zout. Laat alles nog circa 10 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet de aardappelblokjes met groente af en roer om met het citroensap, de knoflook en wat peper en zout.

Klop de eieren met de melk, de verse kruiden en wat peper en zout. Bak in een grote koekenpan met antiaanbaklaag twee dunne omeletten per persoon. Gebruik voldoende olijfolie om aanbakken tegen te gaan.

Verdeel de crème fraîche over de omeletten en leg wat van het aardappel/snijbietmengsel over de helft van elke omelet. Vouw vervolgens alle omeletten twee keer dubbel en leg ze in een met olie ingevette ovenschaal of bakplaat. Laat de gevulde omeletten in de voorverwarmde oven in 5 minuten warm worden. Warm eventueel tegelijkertijd wat ciabatta of stokbrood mee in de oven. Serveer met vers brood en een groene salade.