oosterse salade met kalfsbiefstuk en taugé

kok: Jeannette
ingrediënten: rundvlees & taugé

“Rundvlees en taugé. Bijna onmogelijk om daar iets anders dan een Oosters getint gerecht mee te maken. Zo gezegd, zo gedaan: het werd een Oosterse salade. Een lichte en welkome tegenhanger van de meer zware herfst- en winterkost die deze donkere dagen op het menu staat. In Utrecht haal ik de ingrediënten voor de Oosterse keuken doorgaans bij de Chinese toko. Maar je kunt de spullen ook vinden bij de supermarkt. En je hoeft niet met stokjes te eten hoor ;-)”

recept (hoofdgerecht 2 personen)
marinade:1 el lichte sojasaus, 1 el vissaus
dressing: 2 el vissaus, 1/2 cm verse gember, 1/2 stengel citroengras, 1/2 rode peper met pitjes, sap van 1 limoen, 1/2 tot 1 el witte basterdsuiker
250 g kalfsbiefstuk, 1 el olie, 1/2 paprika, 3 worteltjes, 1 doosjes bimi, handje taugé, 1 bosje koriander, 2 handjes flinterdunne rijstvermicelli

Marineer de biefstukken ca. 15 min in de marinade van vissaus en sojasaus, in de koelkast. Maak ondertussen de dressing. Snijd de gember in ragfijne stukjes, onleed de citroengras totdat je bij de zachte kern komt. De stugge bladeren gebruik je niet. Snijd de kern in evenzo kleine blokjes. Snijd de peper (met pitjes) in kleine blokjes. Maak van de vissaus, de limoen, de suiker en gember, citroengras en peper een dressing. De smaak moet in balans zijn: zout, zoet, pittig en zuur. Geen van deze vier mag overheersen.
Maak de groenten schoon. Snijd de paprika in smalle reepjes, de wortels in mooie reepjes (doormidden en elke helft in 4-en)
Zet een grote pan met water op het vuur. Voeg, als het water kookt, een snuf zout toe en blancheer paprika, wortel en bimi 1 min. Voeg nu de taugé toe en blancheer alles nog 1 min. Giet de groenten af en spoel ze koud.

Verwarm de grill voor. Haal de biefstukken uit de koelkast. Dep ze droog en smeer ze in met olie. Gril ze ca. 3 min. per kant tot rosé. De exacte gaartijd hangt af van de dikte van de biefstuk. Ik ben uitgegaan van ca. 1 cm dik.

Verhit ondertussen in een wok een flinke laag zonnebloemolie. Voeg, als de olie heet is (ca. 180 graden) een handje rijstmie toe en haal na een paar seconden weer uit de wok. Laat uitlekken op een stuk keukenrol. Herhaal deze handeling.

Wikkel de biefstuk losjes in aluminiumfolie. Snijd ze na een paar minuten in plakjes. Verdeel de biefstuk en groenten over twee borden. Sprenkel de dressing erover, bestrooi met koriander en verdeel de nestjes mie over beide borden. Je kunt er ook nog geroosterde sesamzaadjes overheen strooien.