
oranje ABCD-muffins
zowel de Koningsspelen als Koningsdag vragen deze week om eten met de kleur oranje: oranje boven!
gerecht van de week: oranje gekleurd
kok: Lonneke
“In Amerika bestaan zogenaamde ABC-muffins, cakejes met appel, banaan en ‘carrot’. In mijn muffins heb ik daar nog een extra letter aangeplakt: de ‘D’ van dadels. De wortel zorgt niet alleen voor de oranje kleur, maar ook – samen met de appel, banaan en dadels – voor een zoete smaak en vochtigheid. Veel cupcakes en muffins van kant-en-klare bakmixen zijn na een uur al gortdroog; deze niet! Muffins moeten zacht en klef zijn, en misschien alleen een beetje knapperig aan de top.
Mijn tips: mix de ‘natte’ ingrediënten naar hartenlust, maar roer zodra je er de ‘droge’ ingrediënten bij doet alleen het hoognodige om een egaal mengsel te krijgen. En bak ze niet te lang! Muffins zijn klein, ze hebben niet veel tijd nodig om gaar te worden. Ik trek soms wel 10 minuten van de standaard baktijd af. Als je vlak voor het bakken wat (riet)suiker over de bovenkant van deze ABCD-muffins strooit, krijg je een lekkere crispy bovenkant. Of versier ze met oranje glazuur. Momenteel liggen de schappen weer vol met oranje gebak vol kunstmatige kleurstof. Ik maak het liever zelf met ingedikt sinaasappelsap en poedersuiker. Heel simpel!”
ingrediënten (voor 12 grote muffins)
- 1 appel, geschild en in vieren
- 1 banaan, fijngeprakt
- 3 wortels/bospenen
- 4 ontpitte dadels
- 50 g olijfolie
- 50 g roomboter
- 200 ml karnemelk
- 1 ei
- 100 g volkorenmeel
- 100 g havermeel
- 100 g rietsuiker (plus extra om te bestrooien)
- 2 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
voor de glazuur:
- 50 ml versgeperst sinaasappelsap
- poedersuiker (minimaal 100 g)
recept
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat het zachtjes al roerend bruin worden en karamelliseren tot het een nootachtige smaak krijgt (beurre noisette).
Mix de appel, wortels en dadels bij elkaar in de keukenmachine en mix dit samen met de andere ‘natte’ ingrediënten (geprakte banaan, olie, beurre noisette, karnemelk en het ei) in een kom goed door elkaar. Roer in een andere kom de ‘droge’ ingrediënten door elkaar (meel, suiker, kaneel, bakpoeder, zout). Voeg dan de natte en droge ingrediënten bij elkaar en schep dat heel voorzichtig om tot het egaal gemengd is. Roer vooral niet te veel. Doe het mengsel in ingevette muffin-bakvorm (of papieren vormpjes) en bestrooi met extra rietsuiker.
Bak ongeveer 15 tot 20 minuten. Draai de bakplaat na 10 minuten om (ze worden dan gelijkmatiger gaar) en controleer vervolgens na 15 minuten. Bak je ze in kleine cupcake-vormpjes dan hoeven ze vaak niet langer dan 15 minuten. Laat de muffins een paar minuten in de oven staan en laat ze dan verder afkoelen op een rooster buiten de oven (op een rooster gaan de muffins minder ‘zweten’ omdat de warmte dan ook aan de onderkant weg kan).
Maak ondertussen het oranje glazuur door het sinaasappelsap in een klein pannetje op laag vuur te laten indikken tot er minimaal de helft van over is. Hoe geconcentreerder het sap, hoe intenser oranje de kleur. Haal van het vuur en klop er met een garde wat poedersuiker door. Blijf daarna poedersuiker toevoegen tot een mooie oranje crème ontstaat. Versier de muffins met de sinaasappelglazuur en laat het uitharden in de koelkast. Het is ook heel lekker om de oranje ABCD-muffins nog warm te eten ook al is de glazuur dan nog vloeibaar.