ovenschotel met gehakt en tortillachips

favoriet Mexicaans gerecht met gehakt, tortillachips, kaas en avocado: voilà nachos!

 

ingrediënten van de week: gehakt & kaas
kok: Lonneke

ovenschotel met gehakt en tortillachips-inzetEen klassieker uit de Mexicaanse keuken. Simpel, snel klaar en bijna iedereen vindt het lekker. Tortillachips zijn van oorsprong stukjes gefrituurde tortilla. De ronde tortilla wordt in puntjes gesneden, vandaar de driehoekige vorm. Dit gerecht (tortillachips met toppings en gegratineerd met kaas), heet ook wel nachos. Nachos is dus een van de gerechten die je met tortillachips kunt maken. Collega-blogger Jeannette maakte afgelopen zomer ook een variant, een bonenschotel met tortillachips. Bij mijn ovenschotel met gehakt en tortillachips serveer ik homemade guacamole; nomnomnom…”

ingrediënten (4 personen)

  • 2 zakken tortillachips naturel á 150 g per zak
  • 300 gram rundergehakt
  • 100-150 g geraspte (oude) kaas
  • 1 blikje rode kidneybonen (160 g)
  • 1 blikje mais (ca. 100-150 g)
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper, in ringen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl chilivlokken
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 15 g verse koriander, fijngesneden

voor de guacamole:

  • 3 rijpe avocado’s, geschild en ontpit
  • 1 kleine tomaat (bijv. Tasty Tom), ontveld en de zaadjes verwijderd
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie, paar druppels citroensap, chilivlokken, zout en peper

recept

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak hierin het gehakt bruin. Voeg de uien en 2 uitgeperste tenen knoflook toe en bak in een paar minuten glazig. Voeg de rode peper toe en bak het nog een paar minuten op middelhoog vuur. Vervolgens voeg je de tomatenstukjes toe, samen met de paprikapoeder, komijn, chilivlokken, tomatenpuree en de kidneybonen. Draai het vuur lager, breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper en zet het vuur uit.

Vet een grote ovenschaal of bakplaat licht in met olijfolie en verdeel 1 zak tortillachips over de bodem. Verdeel hier het gehaktmengsel over en wat mais. Strooi er vervolgens een kwart van de kaas overheen. Verdeel de 2e zak tortillachips over de nachos-schotel en bestrooi met de rest van de kaas. Bak gedurende 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de guacamole. Doe alle ingrediënten voor de guacamole in een hoge kom en mix met de staafmixer tot een smeuïg geheel. Serveer met de guacamole en – als je er van houdt, van mij hoeft het niet – wat crème fraîche. Strooi vlak voor het serveren de koriander over de nachos.