ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt

de appel en rode peper geven deze ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt een verwarmend en pittig accent

 

ingrediënten van de week: witte kool & appel
kok: Lonneke

“Lang geleden maakte ik regelmatig een pittige ovenschotel met spitskool, gehakt en aardappelpuree. Nu we met witte kool aan de slag gingen, dacht ik gelijk aan een variant op die oude favoriet. En dat moest dus nu ook met appel… Ik twijfelde oprecht aan die toevoeging, want ik houd niet zo van fruit in hartig eten. Maar de stukjes gebakken appel door de pittige kool bleken een schot in de roos. Heerlijk, een oud favoriet gerecht terecht weer boven (op) tafel!”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g gesneden witte kool
  • 400 g rundergehakt
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 rode peper
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 tl kurkuma
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 el bouillonpoeder of 1 maggiblokje
  • zout en peper
  • ½ kopje paneermeel
  • olijfolie

recept

Schil en kook de aardappels voor de puree. Giet af (bewaar wat kookvocht) en stamp de aardappels fijn met de crème fraîche, peper en zout en eventueel nog wat kookvocht (de puree mag dun zijn).
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de uien en fruit ze zachtjes in olijfolie. Gehakt toevoegen en goed bruin bakken. Breng op smaak met peper, bouillonpoeder (of -blokje), kruidnagelpoeder en eventueel nog wat zout.
Snijd de rode peper in ringen. Verhit wat olie in een wok en bak hierin de rode peper. Na een paar minuten de witte kool, kerriepoeder en kurkuma toevoegen. Appels schillen en in blokjes snijden en door het koolmengsel scheppen. Bak tot alles beetgaar is.
Het gehakt in een ovenschaal scheppen, daar bovenop de kool en vervolgens de puree. Meng het paneermeel met een paar eetlepels olijfolie en een snuf zout. Strooi het paneermengsel over de ovenschotel en zet ca. 30 minuten in de oven.